Γαλοπούλα με πατάτες για τα Χριστούγεννα

στις

Υλικά (για 5-6 άτομα)

• 1 γαλοπούλα 2,5kg

• 5 κ.σ. μέλι

• χυμό και ξύσμα 2 πορτοκαλιών

• 100ml ελαιόλαδο

• 100ml κονιάκ της επιλογής σας

1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

• 3 κιλά πατάτες κυδωνάτες

• αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για τη σάλτσα

Αναμειγνύουμε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου, με 3 κ.σ. μέλι, το χυμό πορτοκαλιών, το κονιάκ και 50 ml ελαιόλαδο.

  • Για τη γέμιση

• 1 πράσο σε ροδέλες  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ροδέλες  • 1 φλ. πλιγούρι  • 3 κ.σ. σταφίδα μαύρη  • 3 κ.σ. κουκουνάρι  • 1 πορτοκάλι σε φέτες  • αλάτι-πιπέρι  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το πράσο, το κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια για 5 λεπτά. 

Προσθέτουμε το πλιγούρι, τις σταφίδες και λίγο σάλτσα και ψήνουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και η γέμιση είναι έτοιμη.

  • Για την γαλοπούλα

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και την κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή σπάγγο.

Προσθέτουμε τις πατάτες και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα, 50ml ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και απλώνουμε μόνο πάνω στη γαλοπούλα 2 κ.σ. μέλι.

Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού και ψήνουμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω σε προθερμασμένο φούρνο (160°C) για 1 ώρα.

Στη συνέχεια τη βγάζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C με αέρα. Γυρνάμε απ’ την ανάποδη, ανακατεύουμε τις πατάτες και ξαναβάζουμε στο φούρνο.

Στη μισή ώρα τη γυρνάμε ώστε να ροδίσει και το στήθος.

Συνολικά ψήνουμε 1 ώρα στους 160°C και άλλη 1 ώρα στους 180°C με αέρα.

Σερβίρουμε σε δίσκο με τις πατατούλες και δίπλα βάζουμε σουρωμένο σε σαλτσιέρα το ζουμάκι που περίσσεψε στο ταψί.