Σπιτικό ψωμί με γιαούρτι

στις

Υλικά

– 430 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
– 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
– 20 γρ. νωπή μαγιά
– 180 ml. χλιαρό νερό
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
– 2 κουταλιές της σούπας βρώμη 

Σπιτικό ψωμί με γιαούρτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, ελαφρά χλιαρό, μέσα διαλύουμε το μέλι, την μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.

Κατόπιν σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι και  ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε για 35-40 λεπτά τη ζύμη σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί και πλάθουμε ένα καρβέλι ή μια φρατζόλα.

Σε ένα σκεύος στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα, πασπαλίζουμε με τη βρώμη και ακουμπάμε μέσα το ψωμί. Αφήνουμε για 40 λεπτά, ξανά σε ζεστό σημείο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

Βήμα 4: Αφού περάσουν τα 40 λεπτά, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα δίσκο ψησίματος και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη φουσκωμένη ζύμη. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα