Ribeye στο τηγάνι

Υλικά

  • 2 μπριζόλες (ribeye, 300 γρ. κάθε μία)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • δεντρολίβανο
  • 20 γρ. βούτυρο

Για τη γαρνιτούρα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βούτυρο

Ribeye-oven

Εκτέλεση

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και τα αφήνουμε 1 ώρα να πάρουν την θερμοκρασία του ψυγείου.

Αλατίζουμε τα rib-eye με χοντρό αλάτι και από τις 2 πλευρές, άλειψέ τα με λίγο λάδι ή βάλτε λίγο λάδι στο τηγάνι.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά (8/9), και σοτάρουμε τα rib-eye  μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Γυρίζουμε πλευρά κάθε 1 λεπτό γύρω στις 3 φορές. Ίσως χρειαστεί να μειώσουμε και λίγο τη θερμοκρασία.

Στο τέλος, όταν η θερμοκρασία στη μπριζόλα είναι 60ο για μέτριο ψήσιμο ή 56ο , χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο τηγάνι προσθέτουμε το κομμένο σκόρδο, το δενδρολίβανο και το βούτυρο και αφού λιώσει, μ’ ένα κουτάλι βρέχουμε συνεχώς τα rib-eye για λίγο.

Αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας και μετά το κόβουμε για να είναι ζουμερή.

ΥΓ Ο πιο εύκολος τρόπος για να το μαγειρέψεις είναι στο grill. Ιδανικά στην πιο δυνατή θερμοκρασία ή φωτιά – φρόντισε μόνο να υπάρχει ασφαλής απόσταση ανάμεσα στην πηγή θερμότητας και τη σχάρα. Για μια medium-rare μπριζόλα ψήσε την για 2-2,5 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν πάλι την προτιμάς medium ο χρόνος πρέπει να ανέβει στα 3 λεπτά, ενώ για medium well στα 4 και well done στα 5 λεπτά από κάθε μεριά.

Για τη γαρνιτούρα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, το βούτυρο και ψήνουμε για 1-2 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  • Κόβουμε τις μπριζόλες σε λεπτές φέτες (ταλιάτα) και σερβίρουμε με τις πατάτες, τη σάλτσα και θυμάρι.

Προαιρετικά με συνοδεία γλυκόξινης σάλτσας

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 100 γρ. κρέμα βαλσάμικο
  • 400 γρ. καρότα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση γλυκόξινης σάλτσας

  • Κόβουμε τα καρότα στη μέση εγκάρσια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε θυμάρι, το βούτυρο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε το μπούκοβο, την κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα καρότα, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά για να μαλακώσουν τα καρότα.
This entry was posted in Κρεατικά, Κυρίως πιάτο and tagged . Bookmark the permalink.