Φιλέτο κοτόπουλο ψητό με κάρυ

800 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος και μπούτι, φιλεταρισμένο

Για τη μαρινάδα

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας κάρι
ξύσμα και χυμό λεμονιού
κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

chicken

Εκτέλεση:

Σε ευρύχωρο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κάρι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, ξύσμα και χυμό από ένα μικρό λεμόνι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Βουτάμε ένα ένα τα φιλέτα του κοτόπουλου μέσα στη μαρινάδα μέχρι να παραλειφθούν καλά από κάθε πλευρά. Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα πλατύ σκεύος. Ενδιάμεσα στα φιλέτα σκορπάμε τα κλαδάκια της φρέσκιας ρίγανης.

Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Μπορούμε βέβαια να το αφήσουμε να μαριναριστεί και περισσότερες, 8-10, έτσι το κοτόπουλο θα γίνει πιο μαλακό και αρωματικό.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιολάδου, αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Βάζουμε τα φιλέτα. Στην αρχή, τη ένταση της φωτιάς είναι στο μέγιστο, προσέχουμε όμως να μην αρπάξουν τα φιλέτα. Μόλις ροδίσει η μία πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη.

Αν θέλουμε, σε αυτό το σημείο μπορούμε να ρίξουμε ένα σφηνάκι ρακή ή απλώς ένα σφηνάκι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγα ακόμη λεπτά. Τα φιλέτα θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 λεπτά ψήσιμο, ίσως και λίγο περισσότερο, ανάλογα με το πάχος τους. Για να είστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί όπως πρέπει χαράξτε ένα σημείο με ένα μαχαίρι και δείτε το χρώμα στο εσωτερικό, αν είναι ροζ ή αν βγάζει ροζουλί υγρό, θέλουν ακόμα ψήσιμο.

Στύβετε μισό ακόμα λεμόνι και αν θέλετε αλατίζετε ελαφρά. Εγώ δεν το έκανα, είναι τόση η νοστιμιά από το κάρι που δεν θα σας φανεί άνοστο σε καμία περίπτωση.

Σερβίρετε αμέσως, μαζί με σαλάτα ή πουρέ.

Ή

Υλικά
  • 500 γρ. κοτόπουλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 + 1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 + 1/2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.σ. κάρυ
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml ζωμός κότας
  • 1/4 φλιτζ. γιαούρτι
Εκτέλεση
  • Κοβουμε το κοτοπουλο σε μικρες μπουκιες, αλατοπιπερωνουμε και αλευρωνουμε.   

  • Σε κατσαρολα, σε δυνατη φωτια, ζεσταινουμε το λαδι και σοταρουμε το κοτοπουλο μεχρι να ροδισει, για περιπου 5 λεπτα. Προσθετουμε το κρεμμυδι, το καρι και το σκορδο και σοταρουμε για περιπου 3 λεπτα. Κατοπιν σβηνουμε με το κρασι.

  • Οταν εξατμιστει, προσθετουμε τον ζωμο κοτας. Χαμηλωνουμε σε μετρια φωτια και αφηνουμε το κοτοπουλο να σιγοβρασει για 15 λεπτα περιπου.

  • Στο τελος του μαγειρεματος, προσθετουμε το γιαουρτι, ανακατευουμε και κατεβαζουμε σε χαμηλη φωτια για αλλα 3 λεπτα. Σερβιρουμε αμεσως συνοδευοντας με ρυζι.

 

Ή

Υλικά

  • 4 φιλέτα κοτόπουλου, σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας μίγμα μπαχαρικών tikka masala ή garam masala
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες, σε κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 6 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε 100ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας chutney μάνγκο (προαιρετικά)
  • 75ml κρέμα γάλακτος
  • 100ml γιαούρτι στραγγιστό
  • αλατοπίπερο

Διαδικασία

  • Ζεσταίνετε το σησαμέλαιο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, προσθέτετε τα κρεμμύδια μαζί με λίγο αλάτι και τα σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και ξανθύνουν. Κατόπιν ρίχνετε το tikka masala και τις πιπεριές και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτετε τους κύβους του κοτόπουλου και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν από τα μπαχαρικά. Ψήνετε για 5 λεπτά.

  • Προσθέτετε το κονκασέ, τον ντοματοπελτέ και σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του. Σιγοβράζετε το φαγητό για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο σε βάθος, ανακατεύοντας πού και πού.

  • Αφαιρείτε το καπάκι και ανακατεύετε στη σάλτσα του το chutney μάνγκο (αν χρησιμοποιήσετε), την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και ανάλογο αλατοπίπερο.

  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε σταδιακά για 15 περίπου λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Tips

Το Tikka και Garam masala είναι μίγματα μπαχαρικών όπως είναι και το curry. Θα τα βρείτε έτοιμα σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών στο κέντρο της Αθήνας, σε ντελικατέσεν και στα ασιατικά μπακάλικα που φυτρώνουν πλέον σαν μανιτάρια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Αν δυσκολεύεστε, αντικαταστήστε το με Curry από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, κι αυτό γίνεται.

Ή

  • 4 στήθη από κοτόπουλο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ή 1 κ. γλυκού πολτό σκόρδου, μόνο αν είστε λάτρεις
  • 2 κ. σούπας αλεύρι
  • 1 κ. σούπας κάρυ
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα, απαλή ή καυτερή
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το φιλέτο σε κύβους και το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα γουόκ αν υπάρχει. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι σε φέτες και το σκόρδο.

  • Ανακατεύουμε λίγο το κρεμμύδι μέσα στο λάδι, και ρίχνουμε αμέσως το κοτόπουλο. Σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.

  • Τότε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το κάρυ και το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσοχή μην καεί το αλεύρι. Θέλει γρήγορες κινήσεις.

  • Το αλεύρι καβουρντίζεται σε δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το ζωμό κι εδώ πραγματικά είναι απόλαυση γι αυτόν που μαγειρεύει, καθώς η μεγάλη θερμοκρασία βράζει το ζωμό ακαριαία με μεγάλη ένταση και αργά ησυχάζει δημιουργώντας μια υπέροχα παχύρρευστη σάλτσα.

  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη μέχρι η πυκνότητα της σάλτσας να είναι ικανοποιητική. Συγχρόνως ελέγχουμε το αλάτι κι αν χρειάζεται τότε συμπληρώνουμε.

  • Αν θέλετε τον αρακά και τα καρότα, ρίξτε τα στη σάλτσα αμέσως μετά την κρέμα γάλακτος για να βράσουν στο τελευταίο δεκάλεπτο. Θα κρατάνε λίγο οπότε αν τα θέλετε πιο μαλακά μπορείτε να τα ρίξετε στη σάλτσα και βρασμένα. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι, του πάει πολύ!

This entry was posted in Πουλερικά and tagged , . Bookmark the permalink.