Κρεμώδες σκορδάτο κοτόπουλο φιλέτο

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου

  • 5-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο (θρυμματισμένο)

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

  • 1/2 φλιτζάνι βαριά κρέμα

  • Ελαιόλαδο

  • Βούτυρο

  • 1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη

  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο μαϊντανό

  • Αλάτι και πιπέρι (ανάλογα με τις ανάγκες)

breast-filet-garlic

Τι άλλο μπορεί να προστεθεί στο πιάτο;

Μανιτάρια, μπρόκολο, μπέικον, σπανάκι και παρμεζάνα μπορούν επίσης να προστεθούν για επιπλέον γεύση

Τι να συνδυάσετε με το πιάτο; Ζυμαρικά, λαχανικά στον ατμό, πουρέ πατάτας, ρύζι, κουσκούς ή ψωμί.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

• Το ζωμό κοτόπουλου μπορεί επίσης να αντικατασταθεί με λευκό κρασί.

Ολόκληρη η σάλτσα πρέπει να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση

• Μειώστε το υγρό πριν προσθέσετε κρέμα

• Προσθέστε 1/4 φλιτζανιού τυρί παρμεζάνα για να προσθέσετε περισσότερη γεύση

 

INGREDIENTS: (2 servings) 2 large chicken breasts 5-6 cloves garlic (minced) 2 cloves garlic (crushed) 1 medium onion 1/2 cup chicken stock or water 1 tsp lime juice 1/2 cup heavy cream (sub fresh cream) Olive oil Butter 1 tsp dried oregano 1 tsp dried parsley Salt and pepper (as needed) *1 chicken stock cube (if using water) _______________________________________ FAQ: • Why lime juice? As wine is not used in this recipe, lime juice is added for acidity (sourness). Otherwise the sauce might seem too rich • When to add salt to the sauce? Add salt towards the end as stock/stock cubes have added salt. I did not find the need to add more salt • What else can be added to the dish? Mushrooms, broccoli, bacon, spinach and parmesan cheese can also be added for additional flavor • What to pair with the dish? Pasta, steamed veggies, mashed potatoes, rice, couscous or crusty bread. _______________________________________ TIPS: • Chicken stock can be substituted with white wine as well. Omit lime juice if using white wine • The entire sauce needs to be cooked on low flame so as to prevent it from splitting • Reduce the liquid before adding cream • Add 1/4 cup parmesan cheese to add more flavor

This entry was posted in Κυρίως πιάτο, Πουλερικά and tagged . Bookmark the permalink.