Ψαρονέφρι με μουστάρδα και μανιτάρια Λουκάκος

Για το χοιρινό και τη σάλτσα

  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε φέτες πάχους 2 – 3εκ.
  • 250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα
  • 50 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 75 γρ. κρασί λευκό
  • 175 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 40 γρ. βούτυρο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

hoirinofiletomoustardataliateles

Για τις ταλιατέλες βουτύρου

  • 200 γρ. ταλιατέλες
  • 200 γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι

1. Αλατίζουμε  το χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές και βάζουμε λίγο πιπέρι

2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μετά προσθέτουμε 40 γρ. ελαιόλαδο και αμέσως μετά σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο.  

3. Βγάζουμε  το χοιρινό από το τηγάνι .

4. Επαναφέρουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια (χωρίς τα κοτσάνια), αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο (όχι πολύ καυτό το τηγάνι)

5. Εν συνεχεία, προσθέτουμε  το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με προσοχή ώστε να μαγειρευτεί το κρεμμύδι και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε λίγο θυμάρι. Σβήνουμε με το κρασί , λίγο αλάτι ακόμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τον ζωμό φέρνουμε σε βρασμό και  χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το κρύο βούτυρο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

6. Επιστρέφουμε το χοιρινό στο τηγάνι και σιγοβράζουμε μέχρι το χοιρινό  να είναι έτοιμο.

7. Προσθέτουμε τα βότανα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν η σάλτσα είναι αραιή μπορούμε να την βράσουμε για λίγη ώρα χωριστά από το χοιρινό ώστε να συμπυκνωθεί στην πυκνότητα που επιθυμούμε.

Για τις ταλιατέλες βουτύρου

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου και το βούτυρο. Σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, αλατίζουμε, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και βράζουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε την παρμεζάνα.

This entry was posted in Κρεατικά, Κυρίως πιάτο and tagged . Bookmark the permalink.