Πως να αποστειρώνετε σωστά τα βάζα σας

Πότε και πώς γεμίζουμε τα βάζα;

Όταν κάνετε μια αποστείρωση, θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει να τελειώσει τη στιγμή που θα είναι έτοιμη και η παρασκευή σας. Στην ουσία, θα πρέπει να ρίξετε το ζεστό μείγμα της παρασκευής σας μέσα στα ζεστά βάζα και να τα γεμίσετε μέχρι το χείλος τους.

vaza

Προσεκτικά, λοιπόν, θα γεμίσετε μέχρι επάνω το ζεστό δοχείο σας, έτσι ώστε να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας. Έπειτα, θα πρέπει να κλείσετε καλά το δοχείο με το καπάκι του και να το τοποθετήσετε ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο αλλά και το βάζο. Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχετε μια πολύ καλή κονσερβοποίηση του σκευάσματος σας.

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο

Αυτή η μέθοδος είναι και η πιο διαδεδομένη στις νέες νοικοκυρές. Η διαδικασία της ξηρής αποστείρωσης διαρκεί λίγο περισσότερο από τους άλλους τρόπους. Αν όμως ξεκινήσετε 30 λεπτά περίπου πριν ολοκληρωθεί το σκεύασμα σας, τότε δε θα καταλάβετε για πότε πέρασε ο χρόνος.

Οδηγίες για αποστείρωση στο φούρνο:
 • Πλύνετε καλά όλα τα δοχεία που θέλετε να αποστειρώσετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφαιρέστε τυχόν ετικέτες που μπορεί να έχουν και πλύνετε καλά τα καπάκια τους.
 • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 120°C στον αέρα ή τις αντιστάσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: μη ρυθμίσετε σε υψηλότερη θερμοκρασία τον φούρνο σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα βάζα.
 • Βάλτε μια καθαρή, βαμβακερή και κατά προτίμηση σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας στο ταψί που θα χρησιμοποιήσετε.
 • Τοποθετήστε όλα τα δοχεία και τα καπάκια που θέλετε να αποστειρώσετε πάνω στην πετσέτα, με το στόμιο προς τα κάτω.
 • Βεβαιωθείτε πως δεν ακουμπούν μεταξύ τους και προσεκτικά βάλτε το ταψί στον φούρνο.
 • Τώρα θα πρέπει να αποστειρωθούν για 20 λεπτά.
 • Αμέσως μετά και όσο τα σκεύη είναι ακόμα ζεστά, χρησιμοποιώντας καθαρά γάντια φούρνου (κατά προτίμηση σιλικόνης), θα πρέπει να τα γεμίσετε με το ζεστό περιεχόμενό σας. Ιδανικά μπορείτε να τα πιάσετε και με μια λαβίδα.
 • Ασφαλίστε καλά τα δοχεία σας και τοποθετήστε τα ανάποδα, με το στόμιο προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Αποστείρωση βάζων με βρασμό

Πρόκειται για την πιο παλιά μέθοδο αποστείρωσης. Η υγρή αποστείρωση βάζων, είναι αυτή που θα σας προτείνει η γιαγιά, η πεθερά ή ακόμα και η μαμά σας. Κλασσική, διαχρονική και πάντα αποτελεσματική.

 • Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και στον πάτο της βάλτε μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.
 • Πλύνετε καλά όλα τα δοχεία που θέλετε να αποστειρώσετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφαιρέστε τυχόν ετικέτες που μπορεί να έχουν και πλύνετε καλά τα καπάκια τους.
 • Τοποθετήστε προσεκτικά όλα τα βάζα και τα καπάκια μέσα στη κατσαρόλα όρθια ή στο πλάι εάν είναι ψηλότερα από την κατσαρόλα σας. Σε περίπτωση που δε χωράνε όλα, θα χρειαστείτε μια δεύτερη κατσαρόλα.
 • Γεμίστε την κατσαρόλα με τόσο νερό που να καλύπτονται εντελώς όλα τα δοχεία και τα καπάκια σας.
 • Ανάβετε το μάτι της κουζίνας και περιμένετε μέχρι το νερό να φτάσει σε σημείο βρασμού. Από εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να περιμένετε 10 με 12 λεπτά. Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε την κατσαρόλα.
 • Εάν έχετε κάποιο πολύ μεγάλο δοχείο και μια επιφάνειά του δεν καλύπτεται από νερό, τότε θα πρέπει πολύ προσεκτικά και με μια λαβίδα να το γυρίζετε διαρκώς κατά τη διάρκεια του βρασμού, έτσι ώστε το βραστό νερό να πάει σε όλες του τις πλευρές.
 • Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, προσεκτικά και με τη βοήθεια μιας λαβίδας, αφαιρείτε ένα – ένα τα δοχεία και τα καπάκια τους, πιάνοντας τα από την εξωτερική τους πλευρά.
 • Γεμίζετε αμέσως με το ζεστό προϊόν που θέλετε.
 • Ασφαλίστε καλά τα δοχεία σας και τοποθετήστε τα ανάποδα, με το στόμιο προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Αποστείρωση βάζων στο πλυντήριο πιάτων

Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν ειδική ρύθμιση για υψηλές θερμοκρασίες. Η αποστείρωση βάζων στο πλυντήριο πιάτων είναι ίσως η ευκολότερη μέθοδος. Θα πρέπει να φροντίσετε το πλυντήριο σας να είναι καθαρό και άδειο προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία αποστείρωσης και ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να συμπίπτει με την ολοκλήρωση της παρασκευής του περιεχομένου σας.

 • Πλύνετε καλά όλα τα δοχεία που θέλετε να αποστειρώσετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφαιρέστε τυχόν ετικέτες που μπορεί να έχουν και πλύνετε καλά τα καπάκια τους.
 • Τοποθετήστε προσεκτικά τα βάζα και τα καπάκια στις αντίστοιχες θέσεις τους στο πλυντήριο και βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερά τοποθετημένα.
 • Ρυθμίστε το πλυντήριο σε έναν καυτό κύκλο, χωρίς απορρυπαντικό. Εάν η συσκευή σας διαθέτει ειδική ρύθμιση αποστείρωσης, τότε επιλέξτε αυτή, πάλι χωρίς απορρυπαντικό.
 • Μόλις τελειώσει ο κύκλος πλύσης, ανοίγετε το πλυντήριο και αφαιρείτε ένα δοχείο τη φορά. Αφού βεβαιωθείτε πως είναι εντελώς στεγνό, το γεμίζετε με το ζεστό περιεχόμενό σας και μετά παίρνετε το επόμενο από το πλυντήριο. Με αυτόν τον τρόπο τα δοχεία σας διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία και παραμένουν αποστειρωμένα.
 • Ασφαλίστε καλά τα δοχεία σας και τοποθετήστε τα ανάποδα, με το στόμιο προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Αποστείρωση βάζων στο φούρνο μικροκυμάτων

Σε περίπτωση που διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων, η αποστείρωση βάζων δε θα σας πάρει περισσότερο από 5 λεπτά. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε, πως απαγορεύεται να βάλετε μεταλλικά καπάκια μέσα στον φούρνο. Για τα μεταλλικά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία βρασμού, η οποία βρίσκεται λίγο παραπάνω.

 • Πλύνετε καλά όλα τα δοχεία που θέλετε να αποστειρώσετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Αφαιρέστε τυχόν ετικέτες που μπορεί να έχουν και πλύνετε καλά τα καπάκια τους.
 • Βρεγμένα καθώς είναι εξωτερικά, γεμίστε τα μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση με νερό βρύσης και τοποθετήστε τα πάνω σε ένα καθαρό μεγάλο πιάτο και βάλτε τα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.
 • Ρυθμίστε τη λειτουργία του φούρνου σε μια υψηλή θερμοκρασία και ζεστάνετε τα για περίπου 2 με 3 λεπτά. Θέλετε να βράσει το νερό που βρίσκεται στο εσωτερικό τους, το οποίο και θα τα αποστειρώσει.
 • Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, με τη βοήθεια μιας λαβίδας ή ενός γαντιού (κατά προτίμηση σιλικόνης), χύστε το νερό από τα βάζα και επανατοποθετήστε τα ανάποδα στο πιάτο μέσα στο φούρνο.
 • Ρυθμίστε το φούρνο μικροκυμάτων σας σε μια μέτρια θερμοκρασία για 1 λεπτό, μέχρι να στραγγίξουν εντελώς.
 • Αφού τα βάζα έχουν στεγνώσει και είναι ακόμα ζεστά, προσεκτικά γεμίζετε ένα – ένα τα δοχεία με το ζεστό προϊόν που θέλετε.
 • Ασφαλίστε καλά τα δοχεία σας και τοποθετήστε τα ανάποδα, με το στόμιο προς τα κάτω, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Σημαντική σημείωση για τα αποστειρωμένα δοχεία

Ποτέ μην προσθέτετε κρύα τρόφιμα σε ζεστά βάζα ή ζεστά τρόφιμα σε κρύα βάζα. Υπάρχει κίνδυνος να θρυμματιστεί το δοχείο σας και να τραυματιστείτε σοβαρά.

Σημαντική σημείωση για τα καπάκια

Πάντα θα πρέπει τα καπάκια σας να είναι σχετικά καινούρια. Η καλή τους κατάσταση χωρίς φθορές ή σκουριές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό τους, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή αποστείρωση. Στραβά καπάκια που δε βιδώνουν καλά, θα πρέπει να απορρίπτονται.

Πώς αποθηκεύουμε τα βάζα;

Όταν τα δοχεία σας είναι αποστειρωμένα, μπορείτε να τα διατηρήσετε άφοβα για μήνες εκτός ψυγείου, μέχρι να τα ανοίξετε. Ιδανικό περιβάλλον θα είναι ένα σκιερό και δροσερό μέρος, όπως π.χ. ένα ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα τα ανοίξετε όμως, για να αποφύγετε την αλλοίωσή του προϊόντος, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε μέσα στο ψυγείο και να τα καταναλώσετε άμεσα .

Σε περίπτωση που τα δοχεία σας δεν είναι αποστειρωμένα, η τοποθέτηση στο ψυγείο θα πρέπει να γίνει αμέσως μόλις κρυώσει καλά το προϊόν που τοποθετήσατε στο εσωτερικό τους. Σημειώστε, πως σε περίπτωση που δε θέλετε να αποστειρώσετε τα βάζα σας, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να είναι σχετικά άμεση.

Extra tips για την αποστείρωση βάζων

 • Σε περίπτωση που τα βάζα που θέλετε να αποστειρώσετε είναι χρησιμοποιημένα, θα πρέπει να τα καθαρίσετε πολύ προσεκτικά. Όλα τα υπολείμματα που πιθανόν υπάρχουν, θα πρέπει να φύγουν. Αν υπάρχουν οσμές που δεν έφυγαν με το πλύσιμο, μπορείτε να τις αφαιρέσετε ρίχνοντας μέσα στο δοχείο λίγο καθαρό οινόπνευμα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βιδώσετε το καπάκι και να το αφήσετε για λίγη ώρα ανάποδα ανακινώντας το κάθε τόσο. Το ξεπλένετε και συνεχίζετε με τη διαδικασία της αποστείρωσης.
 • Για να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του γεμίσματος τυχόν λερώματα στο στόμιο του δοχείου σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φαρδύ χωνί. Το χωνί θα πρέπει να το κρατάτε με το ένα χέρι και με το άλλο να γεμίζετε, γιατί δε θα πρέπει να ακουμπάει το βάζο (εκτός εάν αποστειρώσετε και το χωνί). Με αυτό τον τρόπο, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιτσιλιές και δεν θα λερώσετε το στόμιο του δοχείου σας.
 • Η αποστείρωση και ο τρόπος γεμίσματος που αναγράφονται παραπάνω εάν γίνουν σωστά, οδηγούν σε μια πετυχημένη κονσερβοποίηση. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν η κονσερβοποίηση σας είναι πετυχημένη, είναι να κοιτάξετε το καπάκι από το βάζο σας. Στα δοχεία με βιδωτά καπάκια, υπάρχει στο κέντρο ένα ελαφρύ βαθούλωμα προς τα μέσα. Αν το βαθούλωμα αυτό δεν έχει μπει προς τα μέσα, τότε καλύτερα να τοποθετήσετε το βάζο σας στο ψυγείο. Αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούγεται όταν ανοίγετε για πρώτη φορά ένα βάζο, είναι αυτός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος, της σωστής κονσερβοποίησης δηλαδή.
 • Πάντα να αποστειρώνετε περισσότερα δοχεία από όσα πιστεύετε πως θα χρειαστείτε. Μερικές φορές το γυμνό μάτι δεν υπολογίζει καλά τις ποσότητες που χρειαζόμαστε. Καλύτερα να έχετε περισσότερα αποστειρωμένα βάζα, παρά λιγότερα από όσα τελικά χρειάζεστε και να πρέπει να αποστειρώνετε τελευταία στιγμή.
Advertisement
This entry was posted in Συμβουλές and tagged , . Bookmark the permalink.