Κουλουράκια κρασιού

Υλικά

  • 600 γραμ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 + 1/4 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο (μπορείτε και μισό-μισό)
  • 1/2 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1,5 κ.γλ. κοφτό κανέλλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • Λίγο γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • λίγο σουσάμι για το τελείωμα

kraso-kouloura

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη και το απαλό ελαιόλαδο. Με το σύρμα τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε τα υλικά.

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

Το προσθέτουμε στο μίγμα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, μαλακή, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τα βουτάμε στο σουσάμι.

Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο πάνω στο κάθε κουλουράκι.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 40΄.

Μυστικά για αφράτα κουλουράκια με κρασί

-Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια κρασιού και το λάδι θα αρχίσει να χωρίζει

-Μόλις χαθεί το αλεύρι αφού ανακατέψετε με απαλές κινήσεις, αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 30΄αν έχετε χρόνο. Πλάθονται πολύ εύκολα όταν ξεκουραστεί  ζύμη και δεν τρίβονται.

-Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος για να διατηρηθούν τραγανά.

-Κόκκινο κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτά.

Ή

Υλικά

1 ½ φλυτζάνι λάδι ελαφρύ
1 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλυτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί
4-5 κουταλιές της σούπας ούζο
2 βανίλιες σε σκόνη
1 κ.γ.(κουταλάκι γλυκού)μπέικιν
½ κ.γ. μαγειρική σόδα( σκόνη)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει(περίπου 6 φλυτζάνια)
λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για μερικά λεπτά.

Κατόπιν, προσθέτουμε διαδοχικά το κρασί, το ούζο, τις βανίλιες και τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το μπέικιν.

Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Για να τη δοκιμάσουμε, παίρνουμε στη χούφτα μας ένα κομμάτι (μέγεθος καρυδιού) και πλάθουμε με τα δύο μας χέρια μια λωρίδα περίπου στα 15 εκ. την οποία στη συνέχεια τυλίγουμε σε κουλούρα ή κοτσίδα.

Γεμίζουμε ένα μπολ με σουσάμι και βουτάμε ένα ένα κουλουράκι και από τις δύο μεριές. Τα αραδιάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 45 λεπτά ανάλογα πάντα με το φούρνο.

Advertisement
This entry was posted in κουλούρια and tagged , , . Bookmark the permalink.