Χοιρινές μπριζόλες με σος καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες

4-5 κρεμμυδάκια στιφάδου

1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια

2 κουταλιές τα σούπας ξύδι μπαλσάμικο

2 κουταλιές τα σούπας σάλτσα σόγιας

5 κουταλιές τα σούπας κόκκινο κρασί ημίγλυκο

Λίγο βούτυρο

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι (Για πιο πλούσια γεύση μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λευκό και ροζ)

Τσίλι ή καυτερή κόκκινη πάπρικα σε σκόνη

Σκόρδο σε σκόνη

Λαχανικά – πιπεριές – για stir fry

Τυρί κρέμα προαιρετικά

pork-onion-mushroom

Εκτέλεση

30 λεπτά πριν, βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο για να το φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου. Κόψτε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια

Πλένουμε καλά τις μπριζόλες με ζεστό νερό. Έπειτα τις πασπαλίζουμε με τα καρυκεύματα. Βάζουμε το τηγάνι μας στη φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί σε μέτρια/υψηλή φωτιά, ρίχνουμε τις μπριζόλες. Μόλις ψηθεί και πάρει χρώμα το χοιρινό (2 λεπτά) αναποδογυρίστε, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζουμε από το τηγάνι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί

Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε λίγο βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το βούτυρο λιώσει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, αφού πρώτα τα έχουμε κόψει. Προσθέστε τα λαχανικά stir fry – εάν χρησιμοποιείτε, και ανακατέψτε. Βάλτε τα μανιτάρια.  Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά

Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει λίγο το χρώμα τους και έπειτα προσθέτουμε το μπαλσάμικο & σάλτσα σόγιας και το ημίγλυκο κρασί. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις εξατμιστούν λίγο και δούμε ότι τα μανιτάρια, οι πιπεριές  και τα κρεμμυδάκια μας έχουν καραμελώσει, τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αν θέλουμε χαμηλώνουμε τώρα τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα

Περιχύνουμε με αυτά τις μπριζόλες μας ή τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι  και σερβίρουμε αμέσως.

Σερβίρετε με σάλτσα, λίγο μαϊντανό, ψητές πατάτες και επιπλέον λαχανικά. Το ρύζι είναι υπέροχο και με αυτό

Advertisement
This entry was posted in Κρεατικά, Κυρίως πιάτο and tagged , . Bookmark the permalink.