Mουστοκούλουρα με πετιμέζι

Υλικά συνταγή του Γιώργου Τσούλη

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ.

  • 250 γρ. πετιμέζι

  • 80 ml σόδα ή νερό

  • 160 ml ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 80 ml κόκκινο κρασί

  • 1 πορτοκάλι χυμό

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

  • ½ κ.γ. σόδα, μαγειρική

  • 1,5 κ.σ. κανέλα, σκόνη

  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο, σκόνη

  • Σουσάμι για το πασπάλισμα

moustokouloura

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέσα σε ένα μπολ.

  • Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  • Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη , αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά (την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ με το γάντζο).

  • Παίρνουμε 2 ταψιά του φούρνου και βάζουμε λαδόκολλα επάνω τους.

  • Δημιουργούμε μπαλάκια 40 γρ. το καθένα και πλάθουμε σε κουλουράκια.

  • Ρίχνουμε λίγο σουσάμι στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε από πάνω τη ζύμη που έχουμε ανοίξει σε κορδόνι, το γυρνάμε άλλες δύο φορές ώστε να κολλήσει το σουσάμι και κλείνουμε.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 35  λεπτά ανάλογα. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και σερβίρουμε.

Ή υλικά

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 130 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 ml πετιμέζι
  • 150 ml νερό ή σόδα
  • 50 γρ κονιάκ
  • 1 κ.τ.σ σόδα
  • 1 κ.τ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.τ.σ γαρύφαλλο
  • 900 γρ αλεύρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ζάχαρη, πετιμέζι με νερό, κονιάκ και σόδα.
  2. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε με το χέρι.
  4. Η ζύμη θα κολλάει λίγο στο χέρι για αυτό. βάλτε λίγο λάδι στα χέρια και πλάστε τα μουστοκούλουρα.
  5. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20 λεπτά.
  6. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σουσάμι.

Ή (Πετρετζίκης)

Υλικά

50 γρ. πετιμέζι

100 γρ. νερό

75 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

25 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. σπορέλαιο

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο

15 γρ. κονιάκ

400 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ.

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το πετιμέζι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δέσει το μείγμα. Δεν θέλουμε να ανακατέψουμε πολύ.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε κορδόνι 10 εκ. και ενώνουμε τις άκρες για να σχηματίσουμε τα μουστοκούλουρα.

Μεταφέρουμε σε ταψάκι και ψήνουμε για 20-30 λεπτά στους 170ο.

Ή

150 ml ελαιόλαδο (10 κ.σ.)

120 gr ζάχαρη

75 ml πετιμέζι (5 κ.σ.)

150 ml ανθρακούχο νερό, κατά προτίμηση με άρωμα lemon-lime

1 κουταλάκι κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

30 ml κονιάκ (2 κ.σ.)

15 ml χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού

1,5 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι αμμωνία

Περίπου 500 gr μαλακό αλεύρι

Εκτέλεση

Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το πετιμέζι, τα αρωματικά και τη ρακή (με το χέρι ή με ένα απλό αναδευτήρα χεριού). Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού και την αμμωνία στο υγρό μείγμα.

Επίσης προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό και αμέσως μετά το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι μαλακή και ελαφρά κολλώδης. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος που μας αρέσει και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) για 15-25 λεπτά ανάλογα πώς μας αρέσουν τα μουστοκούλουρα. Τα διατηρούμε σε μπολ που σκεπάζει, για αρκετές μέρες.

  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Στρώνει κάπως με το ξεκούρασμα, αλλά αν μας δυσκολεύει πολύ στο πλάσιμο αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
  • Αν δεν έχουμε αλεύρι μαλακό θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μικρή διαφορά στην ποσότητα (παίρνει λίγο λιγότερο).
This entry was posted in Γλυκά, κουλούρια and tagged . Bookmark the permalink.