Μαρινάδα για κοτόπουλο στα κάρβουνα ή στη σχάρα

Υλικά συνταγής

  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • πιπέρι καυτερό καγιέν όσο θέλετε ανάλογα με πόσο καυτερό το θέλετε
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή μόνο φτερούγες ή μόνο μπουτάκια με το καπάκι τους.

chicken_marinating


Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και τα ανακατεύετε καλά με το μίξερ χειρός.
  2. Πλένουμε το κοτόπουλό μας και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. [Φροντίζουμε να καλυφθεί παντού].
  3. Το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες [καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν το βάλετε από το προηγούμενο βράδυ για την άλλη μέρα] φροντίζοντας πάλι να το γυρίζετε κατά διαστήματα ώστε να διανέμεται καλά η μαρινάδα σε όλες τις πλευρές και όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  4. Ψήνετε σε κάρβουνα ή στη σχάρα του φούρνου * ή μέσα σε ταψάκι μαζί με τη μαρινάδα του [για πιο έντονη γεύση] στους 190 βαθμούς για 1 περίπου ώρα -αν πάρει χρώμα το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο – και το ξεσκεπάζουμε στο τέλος.

*Σε περίπτωση που τα ψήσετε σε σχάρα κατά διαστήματα στη διάρκεια του ψησίματος, αλείψτε το κοτόπουλο με τη σάλτσα της μαρινάδας.

Ή

  • 900 gr στήθη κοτόπουλου, ή μπούτια
  • ⅓ – ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με την προτίμηση
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 3 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • Γαρνιτούρα: Φρέσκος μαϊντανός

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε μαζί το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα σόγιας, το βαλσάμικο ξύδι, την καστανή ζάχαρη, τη σάλτσα Worcestershire, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Τρυπήστε τα στήθη κοτόπουλου με ένα πιρούνι παντού. Τοποθετήστε σε μια μεγάλη σακούλα που κλείνει. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα το κοτόπουλο.
  • Αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά. 4-5 ώρες είναι ιδανικές.
  • Προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια φωτιά. Αλείψτε τη σχάρα με λάδι για να μην κολλήσει.
  • Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη σχάρα. Μαγειρέψτε για περίπου 5 – 6 λεπτά ανά πλευρά, ανάλογα με το πάχος του κοτόπουλου. Η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου πρέπει να φτάσει τους 165 βαθμούς.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από το γκριλ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
This entry was posted in Κυρίως πιάτο, Πουλερικά and tagged , . Bookmark the permalink.