Υλικά συνταγής
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. τσαγιού ξύδι μπαλσάμικο
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- πιπέρι καυτερό καγιέν όσο θέλετε ανάλογα με πόσο καυτερό το θέλετε
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- αλάτι – πιπέρι
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή μόνο φτερούγες ή μόνο μπουτάκια με το καπάκι τους.
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και τα ανακατεύετε καλά με το μίξερ χειρός.
- Πλένουμε το κοτόπουλό μας και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. [Φροντίζουμε να καλυφθεί παντού].
- Το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες [καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε αν το βάλετε από το προηγούμενο βράδυ για την άλλη μέρα] φροντίζοντας πάλι να το γυρίζετε κατά διαστήματα ώστε να διανέμεται καλά η μαρινάδα σε όλες τις πλευρές και όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
- Ψήνετε σε κάρβουνα ή στη σχάρα του φούρνου * ή μέσα σε ταψάκι μαζί με τη μαρινάδα του [για πιο έντονη γεύση] στους 190 βαθμούς για 1 περίπου ώρα -αν πάρει χρώμα το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο – και το ξεσκεπάζουμε στο τέλος.
*Σε περίπτωση που τα ψήσετε σε σχάρα κατά διαστήματα στη διάρκεια του ψησίματος, αλείψτε το κοτόπουλο με τη σάλτσα της μαρινάδας.
Ή
- 900 gr στήθη κοτόπουλου, ή μπούτια
- ⅓ – ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με την προτίμηση
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
- 3 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
- 1 κουταλάκι πιπέρι
- Γαρνιτούρα: Φρέσκος μαϊντανός
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε μαζί το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα σόγιας, το βαλσάμικο ξύδι, την καστανή ζάχαρη, τη σάλτσα Worcestershire, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τρυπήστε τα στήθη κοτόπουλου με ένα πιρούνι παντού. Τοποθετήστε σε μια μεγάλη σακούλα που κλείνει. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα το κοτόπουλο.
- Αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά. 4-5 ώρες είναι ιδανικές.
- Προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια φωτιά. Αλείψτε τη σχάρα με λάδι για να μην κολλήσει.
- Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη σχάρα. Μαγειρέψτε για περίπου 5 – 6 λεπτά ανά πλευρά, ανάλογα με το πάχος του κοτόπουλου. Η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου πρέπει να φτάσει τους 165 βαθμούς.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από το γκριλ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.