Λαζάνια με σολωμό και μανιτάρια αλά κρεμ

Υλικά

  • 16 φύλλα λαζάνια εμπορίου

  • 2 φιλέτα σολωμού χωρίς το δέρμα (400 γραμ.περίπου και τα δύο)

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ βούτυρο

  • 2 κρεμμύδια σε φέτες

  • 2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 150 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια

  • 1/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη για την επιφάνεια

  • λίγο βούτυρο για το σκεύος

lazania-me-solomo

Για τα μανιτάρια

  • 3 κ.σ βούτυρο

  • 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (κομμένα σε φέτες)

  • 1 λίτρο γάλα

  • 4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ

  • λίγο μοσχοκάρυδο

  • λίγο αλάτι

  • λίγο πιπέρι

  • 3/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Για το σολωμό

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και ψήνουμε τον σολωμό για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Τον βγάζουμε σε πιατέλα για να κρυώσει.
  • Στο ίδιο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα λαχανικά.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μαδάμε το σολωμό σε κομματάκια, τον ανακατεύουμε με τα σοταρισμένα λαχανικά και προσθέτουμε τον άνηθο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για τη σάλτσα με μανιτάρια αλά κρεμ

  • Σε καυτή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Σε μία κανάτα ανακατεύουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλατος στα μανιτάρια  και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα 3/4 της παρμεζάνας. Κρατάμε λίγη για την επιφάνεια.
  • Στήνουμε τα λαζάνια στο ταψί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι από την κρέμα μανιταριών. Από πάνω κάνουμε μια στρώση λαζάνια και μια στρώση σολομό με λαχανικά.
  • Περιχύνουμε πάλι με 1 φλιτζάνι κρέμα μανιταριών και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις: λαζάνια, σολομό με λαχανικά και κρέμα. Τέλος, καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με κομμάτια μοτσαρέλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε για 15′ λεπτά επιπλέον. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ λεπτά και σερβίρουμε.

Αν ψήσουμε σε αέρα τα αλά κρεμ λαζάνια, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα.

This entry was posted in Θαλασσινά, Κυρίως πιάτο and tagged , , . Bookmark the permalink.