Το τέλειο κοκκινιστό

Υλικά για έξι μερίδες

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσια σπαλομίτα (jumeau a bifteck) ή νουά της σπάλας (μαλακό και άπαχο, ζουμερό και πολύ γευστικό κομμάτι της μοσχαρίσιας σπάλας που βρίσκεται στα δύο μπροστινά τεταρτημόρια του μόσχου. Χρειάζεται να καθαριστεί από τον εξωτερικό συνδετικό ιστό. Είναι πολύ καθαρό κρέας χωρίς κολλαγόνο και συνδετικούς ιστούς γι αυτό είναι και ακριβό.)
  • 5 ντομάτες τριμμένες 
  • 200 γρ. λευκό κρεμμύδι 
  • 3 σκελίδες σκόρδο 
  • 100 γρ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 2 κόκκοι μπαχάρι 
  • 1 στικ κανέλας (4 εκατοστά)
  • 500 ml ζωμός λαχανικών 
  • 200 ml ζωμός μοσχαριού (αν μπορείτε να κάνετε τους ζωμούς σας σπιτικούς, ακόμα καλύτερα)
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • 50 ml ελαιόλαδο 
  • Αλάτι 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1 κούπα κόκκινο γλυκό κρασί 

kokkinisto

Εκτέλεση

Παίρνουμε από τον χασάπη μας το κρέας κομμένο για κατσαρόλα. Πριν το σοτάρουμε, το στεγνώνουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

Προετοιμάζουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει αυτό, δηλαδή τρίβουμε τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, καθαρίζουμε το σκόρδο και ζυγίζουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά κάθε του μεριά, γι’ αυτό και δεν το ρίχνουμε όλο μαζί, αλλά σε σειρές. 

Αποσύρουμε το κρέας και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα, το μπαχάρι. Αφήνουμε τα υλικά να σοταριστούν, αλλά όχι να ροδίσουν. Τελευταία προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθούν τα ζουμιά της. Όταν γίνει αυτό, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

Έχοντας το μάτι στο φουλ, περιμένουμε να πάρει μια βράση για πέντε λεπτά, μόλις γίνει αυτό, χαμηλώνουμε αρκετά και βάζουμε καπάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου δύο με δυόμισι ώρες και πού και πού τσεκάρουμε για υγρά. Όταν είναι έτοιμο και το κρέας λιώνει στο πιρούνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο, γύρω στα 50 ml.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, προσθέτουμε ελληνικό λευκό κατσικίσιο τυρί, ενώ από το τραπέζι μας δεν πρέπει να λείπει το προζυμένιο ζεστό ψωμί που απογειώνει το πιάτο

This entry was posted in Κρεατικά, Κυρίως πιάτο and tagged , . Bookmark the permalink.