Το ψήσιμο της μπριζόλας στο τηγάνι

Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο – η μπριζόλα, το τηγάνι – και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα καταλήξετε με μια μπριζόλα ψημένη όπως τη θέλετε, είναι η λήψη της θερμοκρασίας με θερμόμετρο κρέατος.
Ξεκινήστε να ελέγχετε τη θερμοκρασία της μπριζόλας με ένα θερμόμετρο περίπου στα μισά του μαγειρέματος και στα πιο χοντρά κομμάτια.
• Για rare ψήσιμο, αφαιρέστε το μπριζόλα από το τηγάνι στους 52 οC συνολικό μαγείρεμα περίπου έξι λεπτά.
• Για medium-rare ψήσιμο, επιδιώξτε να αφαιρέσετε το μπριζόλα από το τηγάνι στους περίπου 57 οC, περίπου οκτώ λεπτά συνολικό μαγείρεμα.
• Για medium ψήσιμο, μια μέτρια ψημένη μπριζόλα, αφαιρέστε την από το τηγάνι στους 63 οC,συνολικά στα 10 λεπτά μαγειρέματος.
• Μια well-done, καλά ψημένη μπριζόλα θα ψηθεί στο τηγάνι περίπου 12 λεπτά, στους 71 οC.

1. Βγάζετε τη μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την ψήσετε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσετε μια σταθερή μαγειρική σε όλη τη μπριζόλα
2
Όταν είναι έτοιμο να μαγειρέψετε, αλατοπιπερώστε τη μπριζόλα γενναιόδωρα. Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές από ύψος για να έχουμε ομοιόμορφη κάλυψη
3
Βάλτε το τηγάνι σας να καπνίζει ζεστό. Εάν μαγειρεύετε 2 μπριζόλες, βεβαιωθείτε ότι το τηγάνι σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τις μπριζόλες με άφθονο χώρο – αν όχι, χρησιμοποιήστε 2 τηγάνια και ζεστάνετε και τα δύο ταυτόχρονα. Προσθέστε τη μπριζόλα στο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος και το πόσο καλά ψημένη σας αρέσει η μπριζόλα σας). Ως πολύ πρόχειρος οδηγός, μια μπριζόλα πάχους 3 εκατοστών πρέπει να μαγειρευτεί μέτρια-σπάνια μετά από 5 λεπτά. Εάν διαθέτετε θερμόμετρο κρέατος, η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι 50°C για σπάνια, 60°C για μέτρια και 70°C για καλοψημένα
4
Αφού αναποδογυρίσετε την μπριζόλα για πρώτη φορά, προσθέστε το βούτυρο με το θυμάρι και το σκόρδο και αφήστε το για ένα λεπτό. Για να το κάνετε αυτό, γείρετε το τηγάνι προς το μέρος σας, ώστε το βούτυρο να λιμνάζει στον πάτο του τηγανιού και, στη συνέχεια, ρίξτε το βούτυρο πάνω από τη μπριζόλα επανειλημμένα

5
Βγάζουμε τη μπριζόλα από το τηγάνι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Μην μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε αυτό το βήμα, καθώς είναι σημαντικό – κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος τα σωματίδια στο κρέας σφίγγουν, οπότε αν το κόψετε σε φέτες αμέσως μετά το μαγείρεμα, όλοι οι χυμοί θα πλημμυρίσουν πάνω στη σανίδα. Ο χρόνος ανάπαυσης επιτρέπει στα σωματίδια να χαλαρώσουν και να απορροφήσουν ξανά τα υγρά τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χάνετε κανέναν από αυτούς τους υπέροχους χυμούς κατά το σκάλισμα
6
Κόψτε τη μπριζόλα σε φέτες, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με τις πλευρές και τη σάλτσα της επιλογής σας.

This entry was posted in Συμβουλές and tagged , . Bookmark the permalink.