Υλικά
- 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μεγάλους κύβους
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε μεγάλους κύβους
- 1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε μεγάλους κύβους
Για το γαρνίρισμα και το σερβίρισμα
- 4-5 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας λευκό σουσάμι
- ρύζι basmati βρασμένο
Για τη γλυκόξινη σάλτσα
- 1/3 φλιτζανιού μηλόξιδο
- 4 κουτ. σούπας μέλι
- 1 φλιτζάνι χυμό ανανά
ή πορτοκάλι αν δεν έχουμε - 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 2 κουτ. σούπας σόγια
σος - 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη γλυκόξινη σάλτσα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει μια βράση ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια βράζετε τη σάλτσα για 6-7 λεπτά, έως ότου αρχίζει να πήζει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 2
Για τις γαρίδες: Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το λάδι και στη συνέχεια το σκόρδο. Σοτάρετε για λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτετε τις γαρίδες.
Βήμα 3
Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά και αφαιρείτε τις γαρίδες από το τηγάνι. Προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας λάδι και στη συνέχεια το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά, μέχρι οι πιπεριές να αρχίσουν να μαλακώνουν και στη συνέχεια προσθέτετε τις γαρίδες. Περιχύνετε με τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά.
Βήμα 4
Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμύδι και το σουσάμι και σερβίρετε πάνω από βρασμένο ρύζι basmati.