Ταϊλανδέζικες γαρίδες με κάρι

Υλικά για 6 άτομα

1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
1 ½ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας κάρι
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κιλό καθαρισμένες γαρίδες
½ φλιτζάνι μαϊντανό
Ροδέλες λεμονιού

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 4 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κάρι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το γάλα, το ζωμό και τη ζάχαρη.
Περιμένουμε μέχρι να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
Βάζουμε στο τηγάνι τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά. Προσοχή αν τις βράσω για περισσότερο χρόνο αυτές θα σκληρύνουν και θα χάσουν την γεύση τους.
Μεταφέρουμε το φαγητό μας σ’ ένα βαθύ μπολ και το σερβίρουμε πάνω σε ρύζι basmati.
Πασπαλίζουμε τον μαϊντανό.

Ή

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. καθαρισμένες (ή 700 γρ. ακαθάριστες γαρίδες)
  • 250 ml γάλα καρύδας ή 165 ml κρέμα καρύδας
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (5 εκατ.) τριμμένο
  • ½ κ.γλ. μπούκοβο
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. κουρκουμάς (ή αλλιώς κιτρινόριζα ή turmeric)
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή φρέσκο βασιλικό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αν έχω ακαθάριστες γαρίδες τις βράζω πρώτα για 2-3’ με λίγο νερό (ωσότου γίνουν ροζ). Οι καθαρισμένες γαρίδες δεν θέλουν προβράσιμο καθώς είναι ήδη προβρασμένες.
Μόλις λίγο κρυώσουν τις καθαρίζω κρατώντας στην άκρη τα κεφάλια τους και το καθαρισμένο σώμα.

Οι γαρίδες καθαρισμένες.Σε ένα σκεύος ρίχνω το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτω λίγο αργότερα, τις σκελίδες σκόρδου, το τζίντζερ, το μπούκοβο και τον κουρκουμά και σιγοψήνω για λίγα λεπτά προκειμένου να αναδυθούν τα έλαια τους.

Βάζω τα αρωματικά στην κατσαρόλα.

Στην συνέχεια ρίχνω τις γαρίδες (και τα καθαρισμένα κεφάλια τους) και τα γυρνάω για λίγα λεπτά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω την κρέμα καρύδας και σιγοβράζω για 5’ και κατόπιν σιγοβράζω για 5’ ακόμα με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να γίνει παχύρευστη η σάλτσα. Στο τέλος σβήνω την φωτιά, αφαιρώ τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτω τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο να αφήσει το άρωμά του.

Το φαγητό είναι έτοιμο. Το ταϊλανδέζικο είναι έτοιμο και το σερβίρω πάνω σε ρύζι basmati.

Advertisement
This entry was posted in Θαλασσινά, Κυρίως πιάτο and tagged , . Bookmark the permalink.