3 συνταγές γλυκόξινου κοτόπουλου

  • 1,5 kg στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κομμάτια
  • 1/2 φλ. κορν φλάουρ
  • 2 αβγά, χτυπημένα
  • 1/4 φλ. αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 φλ. ανανά σε κομμάτια
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 100 g γλυκόξινη σάλτσα Sweet and Sour

Εκτέλεση

• Ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το κοτόπουλο να ροδίσει για περίπου για 4-6 λεπτά.
• Σε μία σακούλα με φερμουάρ βάζουμε το άμυλο καλαμποκιού και προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα κομμάτια κοτόπουλο με το άμυλο.
• Βουτάμε τα κομμάτια στο αυγό και μετά στο αλεύρι πριν τα βάλουμε πάλι στο καυτό λάδι.
• Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να γίνει τραγανό.
• Μετά το κοτόπουλο τσιγαρίζουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τον ανανά για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
• Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε και την γλυκόξινη σάλτσα και ανακατεύουμε τα κομμάτια και τα μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό η μέχρι να δέσει η σάλτσα και να αφρίσει.
• Σερβίρετε αμέσως, με προαιρετικές γαρνιτούρες από σουσάμι ή φρέσκα κρεμμυδάκια.

ή γλυκόξινο με σάλτσα πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο

500 γρ. κιλό στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κυβάκια

110 γρ. κορν φλάουρ

2 μέτρια αυγά

1 κ.γ. ζωμός λαχανικών , σε κόκκους

Αλάτι

Πιπέρι

Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

360 ml χυμό πορτοκάλι

6 κ.σ. σάλτσα σόγιας

2 κ.σ. σάλτσα τσίλι

2 κ.σ. μέλι

2 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μπούκοβο

Για το σερβίρισμα

Ρύζι μπασμάτι

Φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο μικρές φέτες

Σουσάμι

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού:

Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, σάλτσα σόγιας, σάλτσα τσίλι, μέλι, μπούκοβο και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα  από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

2Για το κοτόπουλο: Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα αυγά και τον ζωμό λαχανικών σε κόκκους. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης.

3Σε ένα δεύτερο μπολ αδειάζουμε το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το κοτόπουλο σε δόσεις και το πανάρουμε καλά.

4Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι, με αρκετό ηλιέλαιο, σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε το παναρισμένο κοτόπουλο στο τηγάνι και το τηγανίζουμε καλά από όλες τι πλευρές, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

5Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα τη σάλτσα πορτοκαλιού και την αφήνουμε να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το περιχύνουμε συνέχεια με τη σάλτσα, μέχρι να δέσει εντελώς η σάλτσα.

6Σερβίρουμε το κοτόπουλο ζεστό με ρύζι μπασμάτι, προσθέτοντας από πάνω φρέσκο κρεμμυδάκι και σουσάμι.

Ή για  2 μερίδες

  • 2 στήθη κοτόπουλο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1/2 Πράσινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 κουταλιές sweet chilli sauce
  • 1 κουταλιά κρέμα βαλσάμικου
  • 1 λεμόνι
  • 1-2 κουταλιές μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο
  • Πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με τις πιπεριές που έχουμε πλύνει και κόψει προσθέστε και τα μπαχαρικά.

Αφήνουμε να πάρει χρώμα.
Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου το κύβο το μπούκοβο και το sweet chili.

Ρίχνουμε 1 ποτηράκι νερό το μέλι και το χυμό από το λεμόνι.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Όταν η σάλτσα μας δέσει αφαιρούμε από την φωτιά.

Τηγανίζουμε πατάτες ή ότι άλλο συνοδευτικό επιθυμούμε.

Και σερβίρουμε.

Advertisement
This entry was posted in Κυρίως πιάτο, Πουλερικά and tagged . Bookmark the permalink.