Ρυζόγαλο με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

  • 1 φλυτζανάκι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 3 φλυτζανάκια νερό
  • 5 φλυτζανάκια γάλα
  • 2/3 φλυτζανάκια κορν φλάουρ
    ή νισεστέ
  • 2/3 έως 1 φλυτζανάκια ζάχαρη

ryzogaloΠλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα  το νερό να βράσει σε ποσότητα τριπλάσια από το ρύζι και στην πορεία προσθέτουμε αλάτι.

Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι.

Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά σε σκεπασμένη κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 3,5 – 4), μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Προσθέτουμε το γάλα (αφήνουμε λίγο για το κορν φλάουρ), τη ζάχαρη, λίγο ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι, λίγη βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη και ανακατεύουμε.

Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλ. κρύο νερό ή σε λίγο γάλα που αφήσαμε στην άκρη και ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Σιγοβράζουμε το ρυζόγαλο, για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Όπως είναι ζεστό, μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 4 μπολάκια ή σε 4 κολονάτα ποτήρια.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το παγώνουμε στο ψυγείο.

Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με κανέλα λίγο πριν το σερβίρουμε.

ή

  • 400 ml νερό
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα μι κλπ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 200 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε στο νερό το ρύζι μέχρι να το απορροφήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε 150 ml από το γάλα, το βάζουμε σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα το άνθος αραβοσίτου ανακατεύοντας.
  • Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το υπόλοιπο γάλα με το ξύσμα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά.
  • Μόλις πάρει εκ νέου βράση, ρίχνουμε το διαλυμένο στο γάλα άνθος αραβοσίτου και συνεχίζουμε το βράσιμο χτυπώντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε στα μπολ. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Advertisement
This entry was posted in Γλυκά, Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.