Πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές

Σε ποιον δεν αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες; Και ποιος δεν τις έχει φάει με λίγη φέτα ή με κέτσαπ ή μέσα σε ομελέτα που του έφτιαχνε η μητέρα του στα παιδικά του χρόνια; Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά και στην εικόνα ενός πιάτου με χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες; Μα φυσικά κανείς. Πώς θα μπορούσαμε όμως να τις μαγειρέψουμε πιο ελαφριά ώστε να αποφύγουμε τις πολλές θερμίδες διατηρώντας ίδια/παρόμοια τη γεύση του;.

patates

Κόβουμε τις πατάτες λεπτές σαν τηγανιτές και τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά με 2κ.σ. μαγειρική σόδα. Όταν τις αφαιρέσουμε από την κατσαρόλα θα πρέπει να έχουν μαλακώσει ελαφρώς ώστε να μη διαλυθούν όταν θα τις στραγγίσουμε.

Αν θέλουμε να παραλείψουμε τη διαδικασία βρασμού μπορούμε απλώς να τις εμβυθίσουμε για τουλάχιστον 20λεπτά σε κρύο νερό, με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το επιφανειακό άμυλο και όταν ψηθεί η πατάτα θα είναι πιο τραγανή.

Όσο βράζουν, ας τοποθετήσουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο ένα ταψί στου οποίου την επιφάνεια θα έχουμε απλώσει ένα λεπτό πολύ στρώμα ελαιολάδου. Αφού στραγγίσουμε καλά τις βραστές πατάτες, ας τις τοποθετήσουμε στο ταψί με προσοχή γιατί το λάδι πιθανώς να πιτσιλίσει.

Ας ψήσουμε για 20 λεπτά κι ας βγάλουμε το ταψί στο ενδιάμεσο να τις ανακατέψουμε κι ας ξαναψήσουμε στο grill για άλλα 15-20 λεπτά ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.

Μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη προς το τέλος για έξτρα γεύση ή καπνιστή πάπρικα.

Advertisement
This entry was posted in Ορεκτικά and tagged . Bookmark the permalink.