Μπρόκολο Με Πατάτες Ογκρατέν

Υλικά   

  • 5-6 τμχ πατάτες μεσαίου μεγέθους

  •     1 τμχ μπρόκολο

  •     200 γραμ κρέμα γάλακτος 3% λιπαρά

  •     100 ml γάλα εβαπορέ

  •     250 γραμ γραβιέρα τριμμένη

  •     1 κτ.σπ. βούτυρο για επάλειψη του ταψιού

  •     1 πρέζα πιπέρι

  •     1 πρέζα μοσχοκάρυδο

  •     φρυγανιά

  •     2 κτ.σπ. βούτυρο για την επιφάνεια του φαγητού

brocolo-ogkraten

ΟΔΗΓΙΕΣ

    Προετοιμασία
     Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
     Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες
     Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το εβαπορέ, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  •     Ζεματάμε το μπρόκολο για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό

  •     Σε μια τρυπητή βγάζουμε το μπρόκολο και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει τα νερά του

  •     Στο ίδιο νερό που βράσαμε το μπρόκολο προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, σε σημείο al dente να μην είναι πολύ μαλακές και διαλύονται

  •     Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη

  •     Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°

  •     Βουτυρώνουμε ένα ταψί πυρίμαχο

  •     Στρώνουμε μια στρώση πατάτες

  •     Στρώνουμε μια στρώση μπρόκολο

  •     Περιχύνουμε με την ποσότητα από το μείγμα εβαπορέ + κρέμας γάλακτος

  •     Προσθέτουμε την μισή γραβιέρα

  •     Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση με αυτή την σειρά: πατάτες, μπρόκολο, κρέμα + εβαπορέ, γραβιέρα

  •     Στην επιφάνεια του φαγητού μας, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά και μικρά κομμάτια βούτυρο για πιο νόστιμη κρούστα
        

    Ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει (45’)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    Αν δεν έχουμε γραβιέρα μπορούμε να αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί της αρεσκείας μας
     Λαμβάνουμε υπόψιν την αλμυρότητα του τυριού και αυξομειώνουμε το αλάτι που προσθέτουμε στην κρέμα μας, καθώς αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο πολύ αλμυρό τυρί, το αλάτι μπορεί να είναι περιττό
     Τις πατάτες και το μπρόκολο δεν τα βράζουμε πολύ, γιατί στο φούρνο μαζί με την κρέμα θα μαλακώσουν ακόμη περισσότερο
     Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ενδιάμεσα από τις στρώσεις και σαλάμια της αρεσκείας μας, όπως γαλοπούλα, μπέικον κτλ.
     Αν σας περισσέψουν πατάτες, κάντε τρίτη στρώση και προσθέστε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και τα τυριά

Advertisement
This entry was posted in πατάτες, Κυρίως πιάτο and tagged . Bookmark the permalink.