Καραμελωμένα χοιρινά spare ribs ή πανσέτα με bbq sauce

Ξηρά υλικά 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (καπνιστής καλύτερα), 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο πιπέρι, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι ή hot πάπρικα σε σκόνη, 2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κ. γλυκού κολίανδρος, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη.

baby-back-ribs-7

Τρίψτε τα μπριζολάκια με το μείγμα πάπρικας καπνιστής, αλατιού, πιπεριού, τσίλι ή καυτερό πιπέρι, κολίανδρος, σκόνης κρεμμυδιού και σκόρδου, σκόνης μουστάρδας και καστανής ζάχαρης. Μαζί, αυτά τα μπαχαρικά αναδεικνύουν πραγματικά τη γεύση των πλευρών. Μπορείτε να το αφήσετε να καθίσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο με το τρίψιμο για ακόμα περισσότερη γεύση, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Το τρίψιμο προσθέτει ένα επιπλέον στρώμα έντονης γεύσης στα πλευρά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα τη χρήση του. Ωστόσο, αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αλάτι χοντρό και πιπέρι.Και αλατοπιπερώστε τα παϊδάκια γενναιόδωρα.

oven-baked-baby-back-ribs-p1

Ψήστε τα  μπριζολάκια αφού τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλο για να φτιάξετε ένα πακέτο για τα πλευρά. Πρέπει να εγκλωβιστούν πλήρως. Σφίξτε τις άκρες μεταξύ τους για να κρατήσετε τον ατμό μέσα. Έτσι τα παϊδάκια γίνονται τρυφερά.

baked-baby-back-ribs

Τοποθετήστε το στο φούρνο στους 150°.  Ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται για να ψήσετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του ταψιού με τα παϊδάκια που μαγειρεύετε. Θα χρειαστούν περίπου 2 έως 2,5 ώρες για ένα μικρό ταψί. Ένα μεσαίο ταψί θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες.  Για τις 3 ώρες πρέπει να το ψήσετε στο φούρνο για τουλάχιστον 2,5 ώρες πριν το ελέγξετε για πρώτη φορά. Μετά από αυτό το διάστημα, βγάζετε το αλουμινόχαρτο. Επίσης, θυμηθείτε, μπορεί να χρειαστούν έως και 3-4 ώρες για να μαγειρέψετε συνολικά τα παϊδάκια, ανάλογα με το πάχος τους, την ποσότητα, και το μέγεθος του ταψιού που μαγειρεύετε.

Προσθέστε σάλτσα BBQ

Πριν τελειώσετε στις 2,5 ώρες, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο από το ταψί και αν θέλετε πετάξτε τους χυμούς. Αλείψτε τα παϊδάκια τότε με ένα πινέλο με τη σάλτσα μπάρμπεκιου. Είναι η σάλτσα που σφραγίζει τους χυμούς και τονώνει τη γεύση. Όταν φτιάχνετε αυτά τα παϊδάκια στο φούρνο, μπορεί να λυπάστε για την έλλειψη του κάρβουνου. Αλλά μην ανησυχείτε, αυτός ο τρόπος είναι μία καλή λύση για αυτό. Και μετά βάλτε το ταψί για να ξαναψηθεί με την BBQ για 15 λεπτά. Ακολούθως βγάζουμε πάλι το ταψί, αλείφουμε με τη bbq σως ξανά από την άλλη μεριά, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Στο τέλος αν θέλουμε ανάβουμε το grill για 2-3 λεπτά για να καραμελώσει η επιφάνεια.

sauce-baby-back-ribs

Τα παϊδάκια θα βγουν με ένα ελαφρύ κάρβουνο στη σάλτσα που τα κάνει να φαίνονται  σαν να ήταν στη σχάρα. Αυτό προσθέτει στην ένταση των γεύσεων. Τυλίγουμε τα παϊδάκια πάλι στο αλουμινόχαρτο τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανενόχλητα για τουλάχιστον 1 ώρα. Όσες φορές τα ανοίγεις, τόσο περισσότερο ατμό βγάζεις, οπότε δεν είναι καλό για τα ribs.

Παρότι στριμώχνουμε όλα τα χοιρινά παϊδάκια κάτω απ’ το όνομα-ομπρέλα spare ribs, υπάρχουν τρία -τουλάχιστον- κλασικά και διακριτά είδη κοπής στην κατηγορία. Οι διαφορές τους εντοπίζονται στην τοπογραφία
των πλευρών (θέση-προέλευση, μέγεθος), στο ίδιο το κρέας και στον τρόπο κοπής.

Ειδική αναφορά στο θέμα γίνεται στο άρθρο μας Spare ribs, Back ribs και άλλα χοιρινά παϊδάκια.

Ωστόσο, εν συντομία ας διευκρινίσουμε:

  • α) τα μεν Spare ribs προέρχονται από το κάτω μέρος των πλευρών, στα πλαϊνά της κοιλιάς του γουρουνιού. Είναι λίγο μεγαλύτερα, με περισσότερο κρέας αλλά και κάπως σκληρότερο.
  • β) Τα Baby back ribs κόβονται από το επάνω τμήμα των πλευρών, εκεί που συναντούν την σπονδυλική στήλη, αφού αφαιρεθεί το χοιρινό καρέ (νεφραμιά). Δεν είναι παϊδάκια από
    νεαρό γουρούνι. Είναι όμως, πιο τρυφερά και άπαχα και συχνά προτιμούνται σε σχέση με τα spare ribs.
  • γ) Η πανσέτα είναι από την κοιλιά ενός χοίρου.

Επομένως, το είδος από χοιρινά παϊδάκια, που έχουμε να μαγειρέψουμε ή να ψήσουμε, αποτελεί άλλη μια παράμετρο τόσο για το μαρινάρισμα όσο και για το καθαυτό μαγείρεμα.

Πανσέτα (pork belly)

Schweinebauch-2


Συνταγή για σπιτική μπάρμπεκιου σος

Προετοιμασία: 5 λεπτά. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπλέντερ και τα υλικά. Πανεύκολη και εξαιρετικά γρήγορη συνταγή.

Υλικά

1-1 ½ φλ. μαύρη ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
1 φλ. κέτσαπ
½ φλ. ξύδι
½ φλ. νερό
1 κ.σ. Worcestershire sauce
2 ½ κ.σ. μουστάρδα
3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. πιπέρι
½ -1 κ.γ. καυτερή πάπρικα (ανάλογα πόσο spicy την θέλετε)
1 ½ κ.γ. σουμάκ


Advertisement
This entry was posted in Κρεατικά and tagged , , , , . Bookmark the permalink.