Σπετσοφάι

στις

Υλικά

  • 2 χωριάτικα λουκάνικα (κομμένα σε χοντρές φέτες γύρω στα 500 γρ.)

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι σε φέτες

  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη

  • 2 πιπεριές κέρατο (σε φέτες)

  • 2 πιπεριές Φλωρίνης (σε κομμάτια)

  • 1/4 φλ. κόκκινο κρασί ή μπύρα

  • 2 ντομάτες τριμμένες (ή 2/3 συσκευασίας ντομάτες κονκασέ)

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 2 δάφνες

  • 1 πρέζα ρίγανη

  • 1 πρέζα ζάχαρη

  • Μπούκοβο, 4-5 σταγόνες tabasco, καπνιστή πάπρικα, πιπεριές χρωματιστές διάφορες, μπορείτε να προσθέσετε κατά βούληση.

spetzofai

Για το σερβίρισμα

  • τυρί

  • φρέσκο ψωμί

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες διαγώνια. Αν έχετε χρόνο και κέφι δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικά λουκάνικα.

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές κέρατο σε φέτες και τις πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια.

  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3΄.

  • Βγάζουμε τα λουκάνικα σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄.

  • Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1΄.

  • Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3΄.

  • Τέλος, ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι και σβήνουμε κατά προτίμηση με κόκκινο κρασί ή μπύρα. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.

  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ή ψιλοκομμένες ντομάτες, την ζάχαρη, την δάφνη, το μπούκοβο ή 4-5 σταγόνες tabasco και την καπνιστή πάπρικα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15’ μέχρι να μείνει με το λάδι του. Δεν ανακατεύουμε καθόλου με κουτάλα, για να μη λιώσουν τα λαχανικά, παρά μόνο σείουμε ελαφρώς το τηγάνι αν θέλουμε να ανακατευτούν.

  • Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε τη ρίγανη τελευταία στιγμή.

  • Σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και φέτα ή ξινομυζήθρα

Αν θέλετε φτιάχνετε καγιανά προσθέτοντας 3 – 4 κτυπημένα αυγά, μετά τη φέτα. Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μίγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Δεν παραψήνουμε γιατί στεγνώνει.

Advertisement