Κοντοσούβλι χοιρινό στον φούρνο

στις
  • 1 κιλό χοιρινό, λαιμό χωρίς κόκκαλο

  • αλάτι, πιπέρι

  • 2 σκ. σκόρδο

  • 1 κρεμμύδι, ξερό

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 1 λεμόνι

  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

  • 50 γρ. ελαιόλαδο

  • 50 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί

  • δεντρολίβανο

kontosoubli

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το κρέας σε χοντρά κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, σκόρδο ψιλοκομμένο και κρεμμύδι ξερό κομμένο στη μέση. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια την κόκκινη και την πράσινη πιπεριά, αφαιρούμε τα σπόρια και τα κοτσάνια και τις ρίχνουμε στο μπολ.

  • Προσθέτουμε χυμό λεμόνι, τις δύο κούπες από το λεμόνι, ξερή ρίγανη, ελαιόλαδο και ξίδι από λευκό κρασί.

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, μεταφέρουμε το κρέας στο ψυγείο και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 6-12 ώρες.

  • Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

  • Τοποθετούμε δύο σούβλες 25 εκ. σε ένα ταψί. Περνάμε ένα-ένα εναλλάξ τα υλικά, λεμόνι, κρέας, πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι.

  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις δύο σούβλες μέχρι να γεμίσουν.

  • Ρίχνουμε επάνω στο κοντοσούβλι τη μαρινάδα που έχει περισσέψει στο μπολ και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

  • Ψήνουμε για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλη μίση ώρα.

Ή

Για τη μαρινάδα:

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη

  • ½  πράσινη πιπεριά

  • ½  κρεμμύδι

  • 1 κ.σ. μουστάρδα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 3 κ.σ. νερό

  • 1 κ.γ. πάπρικα

  • αλάτι

  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για το κοντοσούβλι:

  • 800 γρ. χοιρινό (ώμος), κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

  • ½  πράσινη πιπεριά, κομμένη

  • ½ κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

  • ½  ντομάτα, κομμένη σε φέτες

  • 1-1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες

  • 1 μεγάλο ξύλινο σουβλάκι

1 Σε ένα μπολ τοποθετούμε το χοιρινό κρέας, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε μια πρέζα ρίγανη.

2 Σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε.

3 Ρίχνουμε το μίγμα στο μπολ με το χοιρινό. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 3 ώρες.

4 Μουλιάζουμε το ξύλινο σουβλάκι σε λίγο νερό και περνάμε τα κομμάτια του χοιρινού στο σουβλάκι. Ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος, προσθέτουμε φέτες από κρεμμύδι, πιπεριά και ντομάτα.

5 Τοποθετούμε το κοντοσούβλι σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 ποτήρι νερό και πασπαλίζουμε με μια καλή πρέζα ρίγανη.

6 Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 80 λεπτά. Μετά από 60 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό, γυρίζοντας το από την άλλη πλευρά στα μισά του χρόνου.

Advertisement