Καλαμάρια με ρύζι

στις

Υλικά

  • 2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα ( ή 700γρ. καλαμαράκια ή θράψαλα περίπου)

  • 2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη αν θα το αφαιρέσουμε στο τέλος ή σε ψιλές φέτες

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1/4 φλ. ούζο ή κρασί λευκό

  • 1 φλ. ντομάτες τριμμένες ή 250γρ. έτοιμες τριμμένες ντομάτες

  • 5 φλ. ζεστό νερό

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Λίγο άνηθο (ή μάραθο ή μαϊντανό)

Μπορούμε να βάλουμε 350 γρ. κριθαράκι χοντρό, σαν κριθαρότο αντί για ρύζι. Και να προσθέσουμε 2 πράσα σε ροδέλες.

kalamarakia-ryzi

Εκτέλεση

Τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια). Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό.

Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.

Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Διατηρούνται για 1 ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου στο ράφι με την πιο δυνατή ψύξη.

Για το μαγείρεμα

Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, τα 2 φύλλα δάφνης, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα. Προσοχή! Αφαιρούμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσοχή! Θέλει σε χαμηλή φωτιά γιατί πιάνει από κάτω.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φ. βραστό νερό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.

Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Αν δεν έχει νερό προσθέτουμε ζεστό. Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.

Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ κι εκεί. Προσοχή: Μην πιάσει από κάτω.

Αποσύρουμε από την φωτιά.

Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.