Υλικά για 6 άτομα
-
2 κιλά ψάρι (σφυρίδα, συναγρίδα)
-
2 πατάτες
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
-
1 καρότο
-
4-5 κλωνάρια σέλινο
-
4-5 κλωνάρια μαϊντανό
-
2 κουτ σούπας ψιλοκομμένα ντοματάκια από κονσέρβα
-
5 κουτ σούπας ελαιόλαδο
-
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
-
Στη μύτη του κουταλιού ίνες σαφράν
-
Αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
-
Κόβετε τις πατάτες στα τέσσερα, κόβετε το καρότο σε χοντρές ροδέλες. Ψιλοκόβετε το σέλινο και το μαϊντανό.
-
Σε μια κατσαρόλα βάζετε 2 λίτρα νερό και βράζετε το ψάρι μαζί με το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, τις πατάτες, το σέλινο και τα καρότα για 30 λεπτά περίπου.
-
Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρείτε το ψάρι και τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Αφήνετε το ζωμό να περιμένει. Ξεκοκκαλίζετε το ψάρι και το αφήνετε να περιμένει.
-
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε τα ντοματάκια, το σαφράν, ανακατεύετε καλά και κατόπιν ρίχνετε όλα τα λαχανικά.
-
Ανακατεύετε συνεχώς και σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνετε μέσα το ζωμό σουρωμένο και τον αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά.
-
Προσθέτετε το ψάρι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρετε στα πιάτα.
Ή
Βάζουμε το ψάρι μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντές φέτες, Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια 0,5-1 εκ., Κόβουμε το σέλερι σε λεπτές φέτες. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ. και στο τέλος ψιλοκόβουμε το σέλινο.
Όταν το ψάρι είναι έτοιμο αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βγάζουμε το καπάκι. Αφαιρούμε το ψάρι με προσοχή από την κατσαρόλα με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας και το ακουμπάμε σε μια πιατέλα.
Σουρώνουμε τον ζωμό, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και επαναφέρουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, τις πατάτες, το σέλινο, τα φύλλα δάφνης, την καυτερή πιπεριά ολόκληρη, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ξεψαχνίζουμε το ψάρι πολύ προσεκτικά αφαιρώντας τα κόκαλα.
Παράλληλα κόβουμε το κρέας του ψαριού σε μικρά η μεγάλα κομμάτια ανάλογα με το πως τα θέλουμε μέσα στην σούπα.
Περιμένουμε μέχρι να βράσουν τα λαχανικά μας.
Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα ρίχνουμε τo ψάρι μέσα στην σούπα και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού.
Σερβίρουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο στην κάθε μερίδα και φέτες από λεμόνι.