Υλικά για 6 μερίδες
- 1 κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
- 300 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε μεγάλα κομμάτια
- 5 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε τρία κομμάτια το καθένα
- 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 γεμάτο κου τ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 7 – 8 ίνες σαφράν
- 2 μικρές σφυρίδες, συνολικού βάρους έως 2 κιλών το πολύ, πλυμένες και καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια (αποφεύγουμε να αγοράσουμε μία μεγάλη, γιατί θα πρέπει να την κόψουμε για να χωρέσει στο σκεύος κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να βγουν κόκαλα στο ζωμό)
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
- Στρώνουμε τις πατάτες στον πυθμένα μιας μεγάλης και φαρδιάς κατσαρόλας.
- Από πάνω βάζουμε τα καρότα και το σέλερι και σκορπίζουμε τα κλαράκια της ρίγανης (ή την ξερή ρίγανη) και το σαφράν.
- Ακουμπάμε προσεκτικά τις σφυρίδες πάνω στα λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε περίπου 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Όταν το υγρό πάρει βράση, υπολογίζουμε 15 λεπτά μαγειρέματος, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ στο διάστημα αυτό ξαφρίζουμε διαρκώς.
- Περίπου 5 λεπτά προτού αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βγάζουμε προσεκτικά τα ψάρια με δύο τρυπητές κουτάλες και τα βάζουμε να κρυώσουν σε μια πιατέλα.
- Αν κάποιο από τα ψάρια έχει σπάσει και έχουν βγει κόκαλα στη σούπα, βγάζουμε και τα λαχανικά με ένα πιρούνι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό.
- Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το ζωμό και τα λαχανικά και τα μαγειρεύουμε για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη διαλύονται.
- Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Ξεψαχνίζουμε προσεκτικά τις σφυρίδες και βάζουμε τα ψαχνά σε μια πιατέλα.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε και αυτά στην πιατέλα με το ψάρι.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση όλα τα υλικά της πιατέλας και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Tips
Ταιριαστά λαχανικά + μυρωδικά
Ομάδες μυρωδικών και λαχανικών που ταιριάζουν στις ψαρόσουπες:
1) Κρεμμύδι-σκόρδο-καρότο-πράσο-σέλινο (ή/και σέλερι)-δάφνη.
2) Κρεμμύδι-καρότο-μαϊντανός-δάφνη-ζαφορά.
3) Κρεμμύδι-καρότο-πράσο-σέλερι-φινόκιο- πιπερόριζα-κεδροκούκουτσο (άρκευθος).
4) Κρεμμύδι-καρότο-φινόκιο-μυρώνι-σχοινόπρασο
5) Κρεμμύδι-πατάτα-καρότο-σέλινο-μαϊντανός- ζαφορά.
Λίγα είναι τα μυρωδικά που δεν «πνίγουν» την ντελικάτη γεύση των ψαριών και η χρήση τους γίνεται πάντα με φειδώ:
ο μαϊντανός, το θυμάρι, η δάφνη, το σαφράν, το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το σέλινο, το εστραγκόν και οι καυτερές πιπεριές τσίλι.
1 γευστικό, σκορδάτο κόλπο
Ζεσταίνουμε 3 – 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε χα-μηλή φωτιά (να μην κάψει). Ρίχνουμε 1 – 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο και το σοτάρουμε ελάχιστα, χωρίς να ροδίσει. Αποσύρουμε. Αυτό το αρωματικό λάδι το βάζουμε στο σερβίρισμα ή λίγο πριν αποσύρουμε μια κόκκινη ψαρόσουπα από τη φωτιά. Είναι επίσης ένα κόλπο που απογειώνει τη γεύση μιας σούπας με κατεψυγμένα ψάρια ή με ψάρια που έχουν ήπια γεύση.