Πίτα του βοσκού ή Shepherd’s pie

στις

Υλικά Μερίδες: 4

για τον κιμά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ

  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα

  • 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τον χυμό τους, τα οποία θα κόψουμε κονκασέ και 1/2 κονσέρβα ντοματάκια επιπλέον, τα οποία θα πολτοποιήσουμε

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη

  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο (τα φύλλα) ή 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Shepherd-pie

για την επικάλυψη

  • 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια

  • 2 κ.σ. γάλα

  • 30 γρ. βούτυρο ή 50 ml ελαιόλαδο

  • 80 γρ. γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

για τον κιμά

Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τον κιμά.

Προσθέτουμε το λάδι, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον χυμό και τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Ελέγχουμε αν ο κιμάς στεγνώσει κατά την διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειάζεται, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό. Ο κιμάς πρέπει να μαλακώσει, αλλά να είναι σχετικά ζουμερός.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το θυμάρι ή τον μαϊντανό.

για την επικάλυψη

Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες πατάτες, τις καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε και λίγο αλάτι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε, τις μεταφέρουμε σε ένα φαρδύ μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ ή στο μύλο των λαχανικών.

Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο ή το λάδι, τη μισή γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

για το ψήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα μέτριο, πυρίμαχο σκεύος, σχετικά βαθύ. Ισιώνουμε την επιφάνεια του και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.

Σερβίρουμε την πίτα ζεστή, όχι καυτή ή χλιαρή με κουτάλα.

Ή

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 καρότα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλ. τσαγιού κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά (αρακά, καλαμπόκι…) – (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κ. σούπας σόγια σος
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 2 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τον πουρέ:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 150 ml φρέσκο πλήρες γάλα
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τις βράζουμε για 20-25  λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Εντωμεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι, το καρότο σε πολύ μικρά κυβάκια, την πιπεριά Φλωρίνης σε πολύ μικρά καρεδάκια.
  3. Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, τη ξαναβάζουμε πάνω στη φωτιά και όπως είναι καλά ζεσταμένη ρίχνουμε τον κιμά και τον σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει.
  5. Συνεχίζουμε να καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να γίνει όλος σπυρωτός και γκριζωπός και να απορροφηθούν τυχόν υγρά που θα βγάλει. Τότε προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (αρακά και καλαμπόκι, εάν χρησιμοποιούμε) και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3-4 λεπτά.
  6. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σόγια σος, τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό από το βραστήρα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Ελέγχουμε εάν απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν το τέλος του μαγειρέματος και προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό από το βραστήρα. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το μαϊντανό και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
  7. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις πατάμε με το πρες πουρέ ενώ προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, τον κρόκο αυγού, το τυρί, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Θέλουμε ένα σχετικά κρεμώδη πουρέ αλλά όχι πάρα πολύ απαλό.
  8. Στρώνουμε τον κιμά σε πυρίμαχο ταψάκι, τον καλύπτουμε με τον πουρέ και κάνουμε εάν θέλουμε σχέδια με ένα πιρούνι. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τον πουρέ σε κορνέ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά μέχρι ο πουρές να κάνει μια ωραία κρούστα.

Ή

Για την πίτα του βοσκού

  • 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 3 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο

  • 3 καρότα ψιλοκομμένα

  • 3 σκελ. σκόρδο

  • 1 φλ. γάλα φρέσκο

  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

  • 1 συσκ. (400 γραμ.) ντοματάκια ολόκληρα

  • 2 δαφνόφυλλα

  • Αλάτι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 kg πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους

  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό

  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.

  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και ελάχιστο αλάτι για να αποβάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους.

  • Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-7΄ να μαλακώσουν, αλλά όχι να πάρουν χρώμα.

  • Η πίτα του βοσκού χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ολόκληρο σκόρδο για μπόλικη γεύση και άρωμα.

  • Μετά συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄.

  • Τότε προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, περίπου 6΄-7΄.

  • Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τις ντομάτες και το κρασί.

  • Αφήνουμε να βράσουν για 2΄-3΄ σε δυνατή φωτιά.

  • Τέλος προσθέτουμε το γάλα, που θα βοηθήσει το ραγού κιμά να μελώσει και να δώσει έξτρα γεύση στη πίτα του βοσκού.

  • Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για 35΄- 40΄.

  • Στο τέλος θα έχει γίνει ο κιμάς μελωμένος και η σάλτσα πυκνή.

  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα κεραμική και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

  • Αδειάζουμε το ραγού με τον κιμά.

Για τον πουρέ πατάτας
  • Συνεχίζουμε στην επόμενη παρασκευή για την πίτα του βοσκού που είναι ο πουρές.

  • Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τις πατάτες με τη φλούδα τους.

  • Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με κουτάλα ή πιρούνι.

  • Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε πολύ καλά.

  • Αδειάζουμε τον πουρέ από πατάτα πάνω στον κιμά και ψήνουμε στους 200°C σε αντιστάσεις για 15΄.

  • Χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄, μέχρι να ροδίσει ο πουρές.