Τορτίγιες με κιμά, λαχανικά και σος γιαουρτιού

στις

Υλικά (4 μερίδες)

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 240 γρ. χυμό ντομάτας
  • 230 ml νερό
  • 5 γρ. κύμινο
  • 5-10 γρ. καυτερή πάπρικα
  • 120 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
  • 15 γρ. σκελίδες σκόρδο
  • 500  γρ. κόκκινη & πράσινη πιπεριά, σε φέτες

tortigies_kimas

Σος

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμό λάιμ + 1 κουτ. γλυκού ξύσμα
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

Για το σερβίρισμα

  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα φροντίζοντας να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για περίπου 10’.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας, το νερό ή τον ζωμό, το κύμινο, την καυτερή πάπρικα και ανακατεύουμε. Μισοκλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 30’ ανακατεύοντας περιστασιακά για να μη μας κολλήσει.

Παράλληλα προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 5’-6’ ή έως ότου τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά παράλληλα να είναι τραγανά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Όταν ο κιμάς φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει πολλά υγρά αλλά παράλληλα είναι ζουμερός, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά από το προηγούμενο βήμα και ανακατεύουμε καλά.

Σος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ και το ξύσμα να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε στο χέρι μας μία πίτα τορτίγια, στη συνέχεια προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας κιμά με λαχανικά και γαρνίρουμε με τη δροσερή σος γιαουρτιού, την καυτερή πιπεριέά, φύλλα μαϊντανού και κόκκινο λάχανο.