Μελωμένα χοιρινά παϊδάκια με πατάτες

στις

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • περ. 2-2.5 κιλά παϊδάκια (έχουν πολύ κόκκαλο και λίγο κρέας)
  • 3 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη [ή 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες]
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1,5 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και 0,5 κ.σ καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • ελαιόλαδο

glazed-ribs

για το γλάσο

  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. σόγια
  • 1 κ.γ. worcester sauce

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζετε το πίσω μέρος από τα παϊδάκια από τη σκληρή μεμβράνη, η οποία δεν μαλακώνει με το ψήσιμο και θα σας χαλάσει την εμπειρία.
  2. Τρίβετε από την προηγουμένη τα παϊδάκια με τα μπαχαρικά και τα αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν [εγώ το ξέχασα και τα πασάλειψα λίγο πριν τα ψήσω].
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 οC. Βάζετε τα παϊδάκια σε ένα βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πάνω σε μία σχάρα για να φεύγει το λίπος [εγώ δεν είχα και έγιναν μια χαρά και άνευ] και το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 1.30 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας. Γενικά με τα ψησίματα στο φούρνο μην παίρνετε την ώρα τοις μετριτοίς. Άλλοι φούρνοι ψήνουν αργά, άλλοι γρήγορα, εξαρτάται και από το κρέας.
  4. Μόλις μαλακώσουν τα παϊδάκια ανακατεύετε τα υλικά του γλάσου (βοηθά να είναι ζεστό το μέλι) και αλείφετε με ένα πινέλο σιλικόνης (το συμβατικό θα λειώσει) τα παϊδάκια. Τα επιστρέφετε στο φούρνο χωρίς το αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για άλλα περίπου 20 λεπτά. Ενδιάμεσα αλείψτε τα άλλες 1-2 φορές με το γλάσο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  5. Σερβίρετέ τα ζεστά και απολαύστε τα με τα χέρια!

Και πατάτες στο αλουμινόχαρτο

potatoes

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

για το μίγμα μπαχαρικών (γίνεται αρκετό και θα το έχετε και για πολλές άλλες χρήσεις)

  • 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ξερό άνηθο [δεν έβαλα]
  • 1 κ.σ. μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βάζο.
  2. Υπολογίζετε περίπου 1 μεγάλη πατάτα ανά άτομο (ή 2 μικρότερες). Την πλένετε καλά από έξω, δεν την ξεφλουδίζετε, και την κόβετε σε λεπτές φέτες. Ανακατέψτε με λίγο ελαιόλαδο και 1 κ.γ. περίπου από το μίγμα μπαχαρικών.
  3. Τοποθετείτε τις φέτες της πατάτας σε αλουμινόχαρτο, το κλείνετε καλά δημιουργώντας ένα πακετάκι και το ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου. Αν έχετε αέρα μπορείτε να το ψήσετε ταυτόχρονα με τα παϊδάκια.
  4. Σερβίρετε ζεστές μαζί με τα παϊδάκια και μια ωραία μπίρα!