Κοκκινιστό στη χύτρα

στις

Υλικά
μερίδες: 4

  • 1.200 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, σε κομμάτια των 5 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 8 ντοματίνια
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, ελαφρά κοπανισμένοι
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου, ελαφρά κοπανισμένοι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 300 γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες (ή ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα)
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

mosxaraki-kokkinisto-sti-xytra


Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα μπολ τα κομμάτια του μοσχαριού, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Σοτάρουμε το μοσχάρι σε δόσεις, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά από όλες τις μεριές. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στη χύτρα ταχύτητας ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα σκόρδα, το πράσο, το σέλερι και τα ντοματίνια για 5-6 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν καλά.

Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρέας, τον πελτέ, την κανέλα, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, το κύμινο και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.

Σβήνουμε με το νερό και τις ντομάτες, ανακατεύουμε και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι, ρυθμίζοντας τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μόλις ανασηκωθεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.

Αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει ή την αποσυμπιέζουμε. Αν η σάλτσα χρειάζεται δέσιμο (λογικά το αλεύρι από το μοσχάρι θα έχει βοηθήσει στο δέσιμο), αφαιρούμε το κρέας και τη βράζουμε για λίγο μόνη της.

Σερβίρουμε το μοσχαράκι με μακαρόνια ή με πατάτες τηγανητές