Μίγμα μπαχαρικών για ψητά

στις

ΥΛΙΚΑ για ένα μεγάλο βάζο (για πολλές χρήσεις)

  • 60γρ μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένο
  • 120γρ ξερά βότανα της Προβηγκίας (μείγμα βοτάνων που περιλαμβάνει θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, δενδρολίβανο, ματζουράνα και λεβάντα, δείτε συνταγή εδώ) ή ότι έχετε (ας πούμε μόνο ρίγανη ή ρίγανη και θυμάρι).
  • 240γρ μαύρη ζάχαρη (με μελάσα)
  • 50γρ πάπρικα γλυκιά
  • 50γρ πάπρικα καπνιστή
  • 350γρ αλάτι θαλασσινό χοντρό
  • 100γρ σκόνη σκόρδου
  • 30γρ νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και συσκευάστε τα σε βάζο. Φυλάξτε το βάζο στο ψυγείο για 6 μήνες τουλάχιστον.
  2. Για κάθε κιλό κρέας θα χρειαστείτε περίπου 30-50 γρ μείγματος μπαχαρικών.
  3. Το κρέας ή το κοτόπουλο το αλείφουμε πρώτα με λάδι και μετά πασπαλίζουμε καλά με το μείγμα για να κολλήσει επάνω.

Εναλλακτικό μίγμα μπαχαρικών (πιο εύκολο και απλό)

  • 2 κ.σ. αλάτι, κατά προτίμηση καπνιστό (αν δεν έχετε τότε απλό αλάτι)
  • 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη [ή 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες]
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη [ή τίποτε]
  • 2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή ή απλή γλυκιά
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή ρίγανη
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και καλύπτετε με αυτο το μίγμα το κρέας σας, αφού το αλείψετε με ελαιόλαδο.