ΥΛΙΚΑ για ένα μεγάλο βάζο (για πολλές χρήσεις)
- 60γρ μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένο
- 120γρ ξερά βότανα της Προβηγκίας (μείγμα βοτάνων που περιλαμβάνει θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, δενδρολίβανο, ματζουράνα και λεβάντα, δείτε συνταγή εδώ) ή ότι έχετε (ας πούμε μόνο ρίγανη ή ρίγανη και θυμάρι).
- 240γρ μαύρη ζάχαρη (με μελάσα)
- 50γρ πάπρικα γλυκιά
- 50γρ πάπρικα καπνιστή
- 350γρ αλάτι θαλασσινό χοντρό
- 100γρ σκόνη σκόρδου
- 30γρ νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και συσκευάστε τα σε βάζο. Φυλάξτε το βάζο στο ψυγείο για 6 μήνες τουλάχιστον.
- Για κάθε κιλό κρέας θα χρειαστείτε περίπου 30-50 γρ μείγματος μπαχαρικών.
- Το κρέας ή το κοτόπουλο το αλείφουμε πρώτα με λάδι και μετά πασπαλίζουμε καλά με το μείγμα για να κολλήσει επάνω.
Εναλλακτικό μίγμα μπαχαρικών (πιο εύκολο και απλό)
- 2 κ.σ. αλάτι, κατά προτίμηση καπνιστό (αν δεν έχετε τότε απλό αλάτι)
- 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη [ή 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες]
- 1 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη [ή τίποτε]
- 2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή ή απλή γλυκιά
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό ή ρίγανη
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και καλύπτετε με αυτο το μίγμα το κρέας σας, αφού το αλείψετε με ελαιόλαδο.