Γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με μουστάρδα

στις

Υλικά

  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο + ελαιόλαδο αν θέλετε
  • 5 1/2 φλιτζάνια γλυκά κρεμμύδια κομμένα όχι σε μικρά κομμάτια για να μην καούν. Αν ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, το αποτέλεσμα που θα έχετε θα μοιάζει με μαρμελάδα.
  • (Να ξέρετε ότι από 1 κιλό κρεμμύδια θα έχετε το πολύ ένα βαζάκι 300 ml)
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη για να ενισχύσει το καραμέλωμα και να βαθύνει την γλύκα.
  • 1 1/2 κ.γ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 3/4 φλιτζάνι μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.γ. καγιέν πιπέρι

Honey_Mustard_Onions

Διαδικασία

  1. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, λιώνουμε το βούτυρο και καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας συχνά. Μπορεί να κρατήσει και 20 λεπτά
    γιατί η πλούσια γεύση της καραμέλας δεν βγαίνει μαγειρεύοντας τα κρεμμύδια γρήγορα.
    ***  Μπορείτε, ωστόσο, να βάλετε μόνο τα κρεμμύδια στην αρχή και να προσθέσετε ελάχιστο βούτυρο στο τέλος. Όταν τα κρεμμύδια είναι ήδη μαγειρεμένα, θα τους προσδώσετε την κρεμμώδη υφή και τη βουτυράτη γεύση στο αποτέλεσμα.

  2. Προσθέστε τη καστανή ζάχαρη, το βαλσάμικο ξύδι, τη σκόνη σκόρδου και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί η καστανή ζάχαρη.
  3. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε την κίτρινη μουστάρδα και το πιπέρι καγιέν. Διατηρείστε το στο ψυγείο.

Ή

1 κιλό κρεμμύδια
1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε)
1,5 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 φλ. μουστάρδα

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Βάζετε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε να καλυφθούν παντού με το ελαιόλαδο (2 λεπτά).

Τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος, μετριάζετε τη φωτιά και ρίχνετε αλάτι. Μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά ωσότου αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα και να μαλακώνουν, ανακατεύοντας μερικές φορές. Τα κρεμμύδια πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να μην αρπάξουν.

Ρίχνετε την ζάχαρη και ανακατεύετε να πάει παντού. Κατεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή ή και εντελώς χαμηλή. Τα αφήνετε να καραμελώνουν αργά για τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Ανακατεύετε κάθε τόσο, ξύνοντας με την σπάτουλα, παίρνοντας το σκούρο κολλώδες υγρό που βρίσκεται στον πάτο του τηγανιού και ενσωματώνοντάς το στα κρεμμύδια.

Επεμβαίνετε στο καραμέλωμα κάθε φορά που τα κρεμμύδια δείχνουν πως πάνε να κολλήσουν χωρίς να ανησυχείτε. Γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό (βλ. φωτό). Σ’ αυτό το διάστημα, ανάλογα με τις εστίες, ίσως χρειαστεί να ανεβοκατεβάζετε τη φωτιά από χαμηλή σε μέτρια-χαμηλή, καθώς ανακατεύετε, ελέγχοντας το καραμέλωμα.

Συνεχίζετε έτσι για άλλα 10 λεπτά, δίνοντας στα κρεμμύδια τη δυνατότητα να πάρουν βαθιά, πλούσια, γεύση. Λίγο πριν τα αποσύρετε από την φωτιά, ρίχνετε το μπαλσάμικο ξύδι, πιπέρι, και ανακατεύετε για άλλα 5-10 λεπτά.

Στο τέλος βάζετε τη μουστάρδα.

Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσουν και μεταφέρετε σε βάζα. Τα διατηρείτε κλειστά στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Ή

  • 4 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 250 ml μπύρα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

1. Κόψτε, ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώστε καλά.
2. Τηγανίζουμε απαλά, ανακατεύοντας συχνά, για 20-25 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να ροδίσουν καλά. Μην τα ψήσετε πολύ γρήγορα – αν τα τηγανίστε σε πολύ δυνατή φωτιά θα καούν πριν μαλακώσουν. Κρατάμε λοιπόν τη φωτιά σε χαμηλή φωτιά και τα τηγανίζουμε σιγά σιγά.
3. Όταν τα κρεμμύδια είναι πολύ μαλακά και ροδίσουν, ρίξτε 250 ml από την μπύρα. Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μειωθεί η μπύρα και να κολλήσουν τα κρεμμύδια.
4. Προσθέστε το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατέψτε καλά σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Δοκιμάστε τα κρεμμύδια και προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι ή μέλι αν νομίζετε ότι το χρειάζονται. Ρίξτε τα κρεμμύδια σε ένα ζεστό πιάτο σερβιρίσματος.

Αυτά τα κρεμμύδια είναι υπέροχα δίπλα σε ένα μπιφτέκι, προσθέστε τα σε σάντουιτς με τυρί πριν τα φρυγανίσετε ή σερβίρετε κρύα στο πλάι ενός πιάτου με τυριά.