Συμβουλές για ένα καλό ψήσιμο

στις

1. Αγοράστε μια καλή κοπή κρέατος.

2. Επιλέξτε μπριζόλες  με κόκκαλο γιατί το κόκκαλο προσθέτει γεύση στο υπόλοιπο κρέας.

3. Εξετάστε το πάχος. Οι μπριζόλες με κόκκαλο  θα πρέπει πάντα να έχουν πάχος μεταξύ 2,5 και 4 εκατοστά. Το filet mignon, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως φιλέτο, πρέπει να έχει πάχος 4,5 εκατοστά. Οι μπριζόλες Ribeye και  οι σπαλομπριζόλες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 4 εκατοστά. Αυτές οι οδηγίες αφορούν τα πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος όταν ψήνονται στη σχάρα. Λεπτές περικοπές μπριζόλας, όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνταγές με άλλα συστατικά και μαρινάδες για να εξασφαλιστεί ότι η μπριζόλα παραμένει ζουμερή και τρυφερή.

4. Ψάξτε για μαρμαρώματα  λίπους στο κρέας. Το κρέας θα πρέπει κυριολεκτικά να έχει την όψη του μαρμάρου. Το λίπος και η σάρκα είναι αυτό που δίνει το κρέας αυτή την όψη. Όταν το κρέας είναι σωστά μαρμαρωμένο, το λίπος λιώνει αργά και ομοιόμορφα και επιτρέπει στο κρέας να μαγειρεύεται ομοιόμορφα στη σχάρα.

5. Βγάλτε τη μπριζόλα από το ψυγείο πριν το ψήσιμο.  Εάν ρίξετε μια κρύα μπριζόλα στη σχάρα, το εξωτερικό θα μαγειρευτεί γρήγορα και το εσωτερικό θα παραμείνει κρύο. Επιπλέον, η χαμηλή θερμοκρασία του εσωτερικού θα αναγκάσει τη μπριζόλα σας να μη μαγειρευτεί σωστά. Βγάλτε τη μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον 20 – 30 λεπτά προτού προθερμάνετε τη ψησταριά σας. Μην φοβάστε την θερμοκρασία του χώρου σας, δεν πρόκειται να καταστρέψει τη μπριζόλα σας.

6. Λαδώστε τη μπριζόλα πριν από την καρύκευση. Κάντε μασάζ στη μπριζόλα σας με λίγο ελαιόλαδο πριν από τα καρυκεύματα – και πριν ρίξετε τη μπριζόλα στη σχάρα. Το λάδι βοηθά το εξωτερικό της μπριζόλας να φτάσει σε υψηλότερη θερμοκρασία πιο γρήγορα. Όταν καρυκεύετε μετά από το λάδι, τα καρυκεύματα σας θα δημιουργήσουν μια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό της μπριζόλας σας που θα σφραγίζει εσωτερικά όλους τους χυμούς. Το λάδι επιτρέπει στα καρυκεύματα να κολλήσουν στο εξωτερικό της μπριζόλας και να παραμείνουν στο εξωτερικό ακόμη και όταν ρίξετε τη μπριζόλα στη σχάρα.

7. Καρυκεύστε από νωρίς. Όσο νωρίτερα βάλετε το λάδι και τα καρυκεύματα στη μπριζόλα σας, τόσο πιο γευστική θα είναι. Όταν βγάζετε τη μπριζόλα από το ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι την τρίβετε με λάδι και καρυκεύματα αμέσως. Χρειάζεται μόνο να καρυκεύσετε τη μπριζόλα σας με μια μεγάλη ποσότητα από αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Μπορείτε να προσθέσετε άλλα καρυκεύματα, όπως το σκόρδο, αλλά το αλάτι και το πιπέρι είναι το κλειδί. Καρυκεύστε από νωρίς, και κρατήστε το απλό. Τα καρυκεύματα θα δημιουργήσουν ένα ωραίο φλοιό πάνω από την επιφάνεια της μπριζόλας σας, έτσι ώστε να κρατήσουν τους χυμούς κλειδωμένους μέσα – και όχι έξω στην ψησταριά σας.

8. Προθερμάνετε τη ψησταριά σας. Η σχάρα σας πρέπει να είναι «καυτή» αν θέλετε να δημιουργήσετε αυτό το εκπληκτικό τραγανό εξωτερικό στη μπριζόλα σας. Βεβαιωθείτε ότι προθερμαίνετε τη ψησταριά σας ανάλογα. Γνωρίζετε ότι η σχάρα σας είναι έτοιμη για να πέσει η μπριζόλα σας εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας πάνω από τη σχάρα για περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα. Μόλις η μπριζόλα σας φτάσει στη σχάρα, τα πάντα κινούνται πολύ γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι η σχάρα σας είναι έτοιμη πριν προσθέσετε το κρέας.

9. Κάντε την μπριζόλα όμορφη με τα σημάδια από τις σχάρες. Αρχικά, τοποθετήστε το μπριζόλα σας στη σχάρα σε γωνία 45 μοιρών. Αφού η μπριζόλα σας έχει σχηματιστεί από την πρώτη πλευρά, γυρίστε 45 μοίρες.  Γυρίστε στη συνέχεια τη μπριζόλα σας και επαναλάβετε τη διαδικασία στη πίσω πλευρά.

10. Μη βιάζεστε να κάνετε το γύρισμα της μπριζόλας. Είναι δύσκολο να καθορίσετε πότε πρέπει να αναστρέψετε το κρέας σας. Ο κανόνας είναι να περιμένετε έως ότου δημιουργηθεί μία κρούστα πάνω στο κρέας σας πριν την περιστροφή. Προσπαθήστε να σηκώσετε τη γωνία του κρέατος εάν νομίζετε ότι είναι έτοιμο: αν το κρέας κολλήσει στη σχάρα, δεν είναι έτοιμο να γυρίσει.

11. Μην παραψήσετε το κρέας σας. Ένα υπερβολικά ψημένο κομμάτι κρέατος θα καπνίζει και θα μυρίζει σαν ένα κομμάτι καμένο κρέας. Αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να καταστρέψετε μια σπουδαία κοπή κρέατος. Εάν νομίζετε ότι το κρέας έχει γίνει, βγάλτε το από τις σχάρες. Εάν το κρέας ανασηκώνεται εύκολα, είναι πιθανόν έτοιμο. Είναι πιο εύκολο πάντως να τοποθετήσετε ένα κομμάτι κρέατος πίσω στη σχάρα από ότι είναι να επαναφέρετε ένα παραψημένο κομμάτι κρέατος.